Oponki jak z cukierni

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

200 gramów

450 gramów

1 szczypta

9 sztuk

1 łyżka

1 opakowanie

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko zagotować z Kasią, solą, cukrem.

Krok 2

Zdjąć z ognia i wsypać mąkę.

Krok 3

Mieszać tak długo, aż ciasto będzie tworzyć zwartą kulkę i nie będzie się kleić do garnka.

Krok 4

Ciasto wystudzić i dodać jajka, mieszać (ja mieszam mikserem), aż do powstania gładkiego ciasta.

Krok 5

Ilość jajek zależy od gęstości ciasta. Nie może być za rzadkie.

Krok 6

Ciasto wyciskać przy pomocy worka cukierniczego na papier pergaminowy posmarowany Kasią.

Krok 7

Smażyć na gorącym oleju.

Krok 8

Ostudzone oponki polać lukrem.

Krok 9

Ilość składników jest podana na DUŻĄ porcję oponek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Oponki jak z cukierni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Oponki jak z cukierni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Oponki jak z cukierni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Oponki jak z cukierni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Oponki jak z cukierni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Oponki jak z cukierni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Oponki jak z cukierni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej