
Składniki
50 gramów
1 szczypta
500 gramów
2 łyżki
4 łyżki
150 mililitrów
2 łyżki
2 sztuki
4 łyżki
2 sztuki
50 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora podziel na różyczki i gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie.
Krok 2
Makaron ugotuj al dente.
Krok 3
Czosnek i chili posiekaj i podsmaż na oliwie.
Krok 4
Pomidory sparz, obierz ze skórek i dodaj do czosnku wraz z bulionem oraz sokiem z cytryny. Duś przez 5 minut.
Krok 5
Bułkę tartą i skórkę z cytryny podsmaż na maśle. Dodaj natkę.
Krok 6
Makaron wymieszaj z sosem, kaparami i oliwkami, podawaj z kalafiorem posypanym tartą bułką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej