Orecchiette z kalafiorem - przepis na makaron, łatwy | Przepisy.pl pixel

Orecchiette z kalafiorem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 szczypta

500 gramów

2 łyżki

4 łyżki

150 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

4 łyżki

2 sztuki

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora podziel na różyczki i gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie.

Krok 2

Makaron ugotuj al dente.

Krok 3

Czosnek i chili posiekaj i podsmaż na oliwie.

Krok 4

Pomidory sparz, obierz ze skórek i dodaj do czosnku wraz z bulionem oraz sokiem z cytryny. Duś przez 5 minut.

Krok 5

Bułkę tartą i skórkę z cytryny podsmaż na maśle. Dodaj natkę.

Krok 6

Makaron wymieszaj z sosem, kaparami i oliwkami, podawaj z kalafiorem posypanym tartą bułką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej