Orecchiette z kalafiorem - przepis na makaron, łatwy | Przepisy.pl pixel

Orecchiette z kalafiorem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 szczypta

500 gramów

2 łyżki

4 łyżki

150 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

4 łyżki

2 sztuki

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora podziel na różyczki i gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie.

Krok 2

Makaron ugotuj al dente.

Krok 3

Czosnek i chili posiekaj i podsmaż na oliwie.

Krok 4

Pomidory sparz, obierz ze skórek i dodaj do czosnku wraz z bulionem oraz sokiem z cytryny. Duś przez 5 minut.

Krok 5

Bułkę tartą i skórkę z cytryny podsmaż na maśle. Dodaj natkę.

Krok 6

Makaron wymieszaj z sosem, kaparami i oliwkami, podawaj z kalafiorem posypanym tartą bułką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej