Orecchiette z kalafiorem - przepis na makaron, łatwy | Przepisy.pl pixel

Orecchiette z kalafiorem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 szczypta

500 gramów

2 łyżki

4 łyżki

150 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

4 łyżki

2 sztuki

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora podziel na różyczki i gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie.

Krok 2

Makaron ugotuj al dente.

Krok 3

Czosnek i chili posiekaj i podsmaż na oliwie.

Krok 4

Pomidory sparz, obierz ze skórek i dodaj do czosnku wraz z bulionem oraz sokiem z cytryny. Duś przez 5 minut.

Krok 5

Bułkę tartą i skórkę z cytryny podsmaż na maśle. Dodaj natkę.

Krok 6

Makaron wymieszaj z sosem, kaparami i oliwkami, podawaj z kalafiorem posypanym tartą bułką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej