Orecchiette z kalafiorem - przepis na makaron, łatwy | Przepisy.pl pixel

Orecchiette z kalafiorem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 szczypta

500 gramów

2 łyżki

4 łyżki

150 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

4 łyżki

2 sztuki

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora podziel na różyczki i gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie.

Krok 2

Makaron ugotuj al dente.

Krok 3

Czosnek i chili posiekaj i podsmaż na oliwie.

Krok 4

Pomidory sparz, obierz ze skórek i dodaj do czosnku wraz z bulionem oraz sokiem z cytryny. Duś przez 5 minut.

Krok 5

Bułkę tartą i skórkę z cytryny podsmaż na maśle. Dodaj natkę.

Krok 6

Makaron wymieszaj z sosem, kaparami i oliwkami, podawaj z kalafiorem posypanym tartą bułką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orecchiette z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej