Owsianka z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Owsianka z truskawkami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

3

heart
261 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj płatki owsiane na mleku.

Owsianka z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Umyj truskawki. Pokrój je na małe ćwiartki.

Owsianka z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Dodaj truskawki do płatków i posyp całość nasionami.

Owsianka z truskawkami - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy C, manganu (płatki owsiane, słonecznik), fosforu, wapnia, ryboflawiny, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owsianka z truskawkamiOwsianka z truskawkami

Owsianka z truskawkami to nie tylko pyszne fit śniadanie, ale z powodzeniem możesz przygotować ją również na słodki podwieczorek. Poza sezonem dodaj do niej mrożone owoce, a latem zawsze wybieraj świeże. Na początek płatki owsiane ugotuj na mleku. Najlepsze będą pełnoziarniste płatki górskie, ponieważ zawierają najwięcej składników odżywczych, takich jak np. mangan i fosfor. Możesz wcześniej namoczyć je w mleku, by szybciej zmiękły. Do owsianki odpowiednie będzie mleko 2%, a nie pełnotłuste – ma ono nie tylko mniej kalorii, ale też mniej niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów nasyconych. Ugotowane płatki przełóż do miseczki i posyp truskawkami. To jeszcze nie wszystko – swój pożywny podwieczorek urozmaicisz nasionami słonecznika, które nie tylko poprawią smak przekąski, ale i dodadzą jej chrupkości oraz „dobrych” nienasyconych tłuszczów. Niewielka ilość „dobrego” tłuszczu jest potrzebna w każdej zdrowej diecie. Porcja owsianki z truskawkami to 133 kalorii i porcja cennych składników mineralnych. Takie zdrowe danie możesz zjeść np. po ćwiczeniach, żeby uzupełnić węglowodany oraz białko. Spróbuj i przekonaj się, jak wspaniale smakuje!