Pączki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

31

540 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

572 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

738 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

500 gramów

6 sztuk

50 gramów

60 gramów

500 mililitrów

15 mililitrów

1 łyżeczka

1

200 gramów

50 dekagramów

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, wymieszaj i pozostaw na chwilę do wyrośnięcia.

Krok 2

Kasię roztop i przestudź.

Krok 3

Żółtka utrzyj z cukrem.

Krok 4

Przesiej mąkę do miski, dodaj utarte żółtka, wyrośnięte drożdże, mleko, alkohol, skórkę z cytryny i sól.

Krok 5

Wyrób ciasto.

Krok 6

Dodaj roztopiony tłuszcz i ponownie wyrabiaj ciasto, aż zacznie odstawać od ręki, a następnie przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.

Krok 7

Wyrośnięte ciasto wykładaj porcjami na stolnicę, lekko rozwałkuj i wycinaj szklanką krążki.

Krok 8

Na każdy krążek nałóż marmoladę, uformuj kulkę, dociśnij brzegi i ułóż na stolnicy posypanej mąką miejscem sklejania do dołu.

Krok 9

Pozostaw do podrośnięcia na około 30 minut.

Krok 10

Tłuszcz podgrzej do takiej temperatury, w której wrzucony mały kawałek ciasta natychmiast wypłynie.

Krok 11

Wyrośnięte pączki wkładaj do gorącego tłuszczu.

Krok 12

Gdy pączki się zrumienią, przewróć je na drugą stronę.

Krok 13

Pączki wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem.

2

Opinie o przepisie

  • Roman Urban

    Roman Urban , 20.02.2020

    super mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Depta

    Arkadiusz Depta , 22.02.2017

    Zrobione ekstra przepis dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PączkiPączki

Pączki nieodłącznie łączą się z okresem karnawału, a przede wszystkim z Tłustym Czwartkiem. Chociaż dostępne są przez cały rok, to właśnie wtedy smakują najlepiej. Jaki powinien być dobry pączek? Chrupiący z zewnątrz, puszysty w środku, ze złocistym pierścieniem wokoło – świadczy on o odpowiednim wyrobieniu i puszystości ciasta. Wyrobione drożdżowe ciasto koniecznie odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem – dzięki temu pączki będą delikatne. Smaż je w głębokim tłuszczu o neutralnym smaku. Wielkość pączków zależy od Twoich preferencji – możesz zrobić duże kule, ale świetne smakują i wyglądają również mini kuleczki. Dodana do ciasta skórka z cytryny nada im świeżości i wyrazistego zapachu. Pączki nadziewaj przed lub po usmażeniu, najlepiej konfiturą z róży lub owocową, kremem waniliowym, czekoladą, bitą śmietaną lub budyniem. Jeszcze ciepłe polej lukrem i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową, albo zaczekaj, aż przestygną i oprósz je cukrem pudrem. Sprawdź nasz przepis na domowe pączki i przygotuj je na najbliższą okazję.