Pączki parzone

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

40 gramów

8 sztuk

2 szklanki

1 sztuka

4.75 szklanki

25 mililitrów

0.5 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

nadzienie:

1

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z drożdży, 1/3 szkl. ciepłego mleka, łyżeczki cukru pudru i łyżeczki mąki przygotowujemy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2

Pozostałe mleko zagotowujemy, wrzącym zaparzamy szklankę mąki, rozcieramy, żeby nie było grudek, odstawiamy do wychłodzenia.

Krok 3

Do zaparzonej letniej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, składniki dokładnie łączymy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.

Krok 4

Żółtka i całe jajka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, skórkę z cytryny, wódkę, składniki łączymy, dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto.

Krok 5

Gdy będzie gładkie, dodajemy roztopioną Kasię i wyrabiamy, aż zostanie całkowicie wchłonięty przez ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 6

Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy na stolnicę. Wykrajamy szklanką ciasto i nadziewamy marmoladą lub czekoladą, zlepiamy, formujemy pączki, układamy do lekkiego jeszcze wyrośnięcia.

Krok 7

Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu (olej lub smalec), rumieniąc z obu stron. Wyjmujemy na bibułkę. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem bądź czekoladą. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej