Pączki parzone

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4.75 szklanki

40 gramów

8 sztuk

2 sztuki

2 szklanki

125 gramów

0.5 szklanki

25 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

nadzienie:

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z drożdży, 1/3 szkl. ciepłego mleka, łyżeczki cukru pudru i łyżeczki mąki przygotowujemy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2

Pozostałe mleko zagotowujemy, wrzącym zaparzamy szklankę mąki, rozcieramy, żeby nie było grudek, odstawiamy do wychłodzenia.

Krok 3

Do zaparzonej letniej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, składniki dokładnie łączymy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.

Krok 4

Żółtka i całe jajka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, skórkę z cytryny, wódkę, składniki łączymy, dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto.

Krok 5

Gdy będzie gładkie, dodajemy roztopioną Kasię i wyrabiamy, aż zostanie całkowicie wchłonięty przez ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 6

Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy na stolnicę. Wykrajamy szklanką ciasto i nadziewamy marmoladą lub czekoladą, zlepiamy, formujemy pączki, układamy do lekkiego jeszcze wyrośnięcia.

Krok 7

Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu (olej lub smalec), rumieniąc z obu stron. Wyjmujemy na bibułkę. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem bądź czekoladą. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki parzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki parzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki parzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki parzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki parzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki parzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki parzone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pijany kokos
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej