Pączki pieczone

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

63

497 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

617 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1457 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

12 gramów

125 mililitrów

60 gramów

2 sztuki

1 szczypta

200 gramów

100 gramów

20 sztuk

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól i cukier. Wymieszaj.

Krok 2

Kasię rozpuść w ciepłym mleku, przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jedno jajko. Wszystko wymieszaj, a następnie około 5 minut wyrabiaj mieszadłami miksera.

Krok 3

Gdy masa stanie się gładka odstaw na 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyłóż na obsypany mąką stół i jeszcze raz krótko zagnieć.

Krok 4

Rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. Z ciasta wykrawaj szklanką kółeczka i przekładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Krok 5

Orzechy umyj, wytrzyj, a następnie zamocz w oleju i obtocz w mące. Orzeszki układaj na krążkach z ciasta, lekko je dociskając.

Krok 6

Jajko rozkłóć, posmaruj min powierzchnię pączków i posyp cukrem.

Krok 7

Pączki włóż do letniego piekarnika nastawionego na 170 st.C. Piecz ok. 25 minut aż staną się rumiane.

Krok 8

Po wyjęciu z pieca, z pączków usuń orzeszki a w ich miejsce włóż po łyżeczce konfitur.

1

Opinie o przepisie

  • Sylwia Krol

    Sylwia Krol

    Polecam :) bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pączki pieczonePączki pieczone

Kiedyś pieczone z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną, dzisiaj stanowią słodką przekąskę bez której nie wyobrażamy sobie Tłustego Czwartku. Pączki to bardzo popularna w Polsce słodka przekąska, którą zajadamy nie tylko od święta. Do przygotowania pączków z piekarnika potrzebne Ci będą łatwo dostępne składniki, np. orzechy włoskie czy konfitura (zdecyduj się na malinową, truskawkową lub śliwkową). Przed dodaniem mąki do reszty produktów, przesiej ją przez sito, aby nabrała powietrza. Wlej mleko, pamiętając, że powinno być ciepłe. Kiedy masa na ciasto będzie gotowa, odstaw ją do czasu, aż wyrośnie. Rozwałkuj ciasto i wykrój z niego małe okrągłe placki, które następnie połóż na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Do wykrojenia okręgów może Ci posłużyć szklanka. Połóż na każdym z nich orzecha włoskiego lub migdała. Następnie włóż do piekarnika i piecz do momentu zarumienienia. Kiedy pączki lekko ostygną, posmaruj je lukrem lub rotrzepanym jajkiem i posyp cukrem albo kandyzowaną skórką pomarańczową. Zainspiruj się tym przepisem. Życzymy smacznego!