Pączki z nadzieniem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 szklanka

1 opakowanie

10 dekagramów

6 sztuk

2 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko, cukier i Kasię rozpuścić w garnku, wystudzić. Gdy mleko będzie miało pokojową temperaturę odlać około szklankę, a resztę przelać do miski.

Krok 2

Drożdże rozkruszyć i rozrobić ze szklanką mleka, odstawić do wyrośnięcia.

Krok 3

Żółtka wbić do miski, wlać spirytus i wymieszać. Kiedy drożdże urosną połączyć z resztą mleka. Wsypywać powoli mąkę urabiając ciasto. Ciasto nie powinno być zbyt twarde, ale nie klejące. Po urobieniu, ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Krok 4

Gdy zwiększy swoją objętość dwukrotnie, kulać pączki, wkładając do nich nadzienie (mogą to być powidła, ugotowany budyń, draże).

Krok 5

Odczekać, aż pączki znów urosną, a następnie smażyć je na smalcu (pączki muszą w nim pływać) do zarumienienia po obu stronach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej