Paczki z różą według przepisu Magdy Gessler
średnie
110 osób zapisało

Składniki
100 mililitrów
1 szczypta
150 gramów
250 mililitrów
1 kilogram
250 gramów
80 gramów
200 gramów
300 mililitrów
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj drożdże z dwiema łyżeczkami cukru i zalej lekko podgrzanym mlekiem. Kiedy się rozpuszczą, połącz je z utartymi z cukrem żółtkami i rozpuszczonym ostudzonym masłem. Mieszając, wsypuj przesianą przez sito mąkę, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Krok 2
Oprószone mąką ciasto przełóż na stolnice i uformuj kulki. Łyżką nakładaj do nich marmoladę i zawijaj pod spód. Ułóż na wysmarowanej masłem blasze, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Po 15 min. przebij pączki szpikulcem i odłóż na kolejne 15 min.
Krok 3
Smaż w czystym smalcu (lub oleju) , przewracając od czasu do czasu, aż do uzyskania brązowego koloru. Cukier puder połącz z wodą i roztrzep do uzyskania gęstego lukru. Maczaj w nim lekko ostudzone paczki. Możesz je posypać skórką z pomarańczy. Smacznego życzę :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej