Paczki z różą według przepisu Magdy Gessler przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paczki z różą według przepisu Magdy Gessler

Autor: Kucharka :P

ratingratingratingratingrating

9

15 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

234 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

1 kilogram

250 mililitrów

250 gramów

150 gramów

300 mililitrów

200 gramów

100 mililitrów

1 szczypta

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozetrzyj drożdże z dwiema łyżeczkami cukru i zalej lekko podgrzanym mlekiem. Kiedy się rozpuszczą, połącz je z utartymi z cukrem żółtkami i rozpuszczonym ostudzonym masłem. Mieszając, wsypuj przesianą przez sito mąkę, aż do uzyskania gęstej konsystencji.

Krok 2

Oprószone mąką ciasto przełóż na stolnice i uformuj kulki. Łyżką nakładaj do nich marmoladę i zawijaj pod spód. Ułóż na wysmarowanej masłem blasze, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Po 15 min. przebij pączki szpikulcem i odłóż na kolejne 15 min.

Krok 3

Smaż w czystym smalcu (lub oleju) , przewracając od czasu do czasu, aż do uzyskania brązowego koloru. Cukier puder połącz z wodą i roztrzep do uzyskania gęstego lukru. Maczaj w nim lekko ostudzone paczki. Możesz je posypać skórką z pomarańczy. Smacznego życzę :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paczki z różą według przepisu Magdy Gessler - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paczki z różą według przepisu Magdy Gessler - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paczki z różą według przepisu Magdy Gessler - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paczki z różą według przepisu Magdy Gessler - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paczki z różą według przepisu Magdy Gessler - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paczki z różą według przepisu Magdy Gessler - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paczki z różą według przepisu Magdy Gessler - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paczki z różą według przepisu Magdy Gessler - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej