Paczki z różą według przepisu Magdy Gessler
średnie
119 osób zapisało

Składniki
80 gramów
1 kilogram
250 mililitrów
250 gramów
150 gramów
300 mililitrów
200 gramów
100 mililitrów
1 szczypta
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj drożdże z dwiema łyżeczkami cukru i zalej lekko podgrzanym mlekiem. Kiedy się rozpuszczą, połącz je z utartymi z cukrem żółtkami i rozpuszczonym ostudzonym masłem. Mieszając, wsypuj przesianą przez sito mąkę, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Krok 2
Oprószone mąką ciasto przełóż na stolnice i uformuj kulki. Łyżką nakładaj do nich marmoladę i zawijaj pod spód. Ułóż na wysmarowanej masłem blasze, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Po 15 min. przebij pączki szpikulcem i odłóż na kolejne 15 min.
Krok 3
Smaż w czystym smalcu (lub oleju) , przewracając od czasu do czasu, aż do uzyskania brązowego koloru. Cukier puder połącz z wodą i roztrzep do uzyskania gęstego lukru. Maczaj w nim lekko ostudzone paczki. Możesz je posypać skórką z pomarańczy. Smacznego życzę :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej