Makaron z kurczakiem po włosku - penne z salami | Przepisy.pl pixel

Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

63

heart
2322 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

150 gramów

100 gramów

3 sztuki

1 łyżka

150 mililitrów

5 łyżek

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - Krok 1

Krok 2

Mięso i salami pokrój w paski. Kuczaka podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju.

Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - Krok 2

Krok 3

Po chwili smażenia dodaj salami i posiekany czosnek.

Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z wodą lub bulionem, śmietanką i koncentratem pomidorowym.

Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - Krok 4

Krok 5

Wlej płyn na patelnię z mięsem. Dodaj makaron i całość gotuj kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą, a sos zgęstnieje. Podawaj posypane kilkoma listkami porwanej bazylii.

Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • brajan

    brajan , 01.10.2025

    przepyszne, polecam dorzucic wiecej koncentratu pomidorowego, niz w przepisie :)))))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol

    Karol , 16.01.2021

    Szybkie, smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Michalak

    Sebastian Michalak , 10.07.2020

    bardzo dobre pene

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Marcin

    Marcin Marcin , 14.02.2020

    Bardzo dobre i szybkie danie ! Sos zrobiłem sam bez fix. Śmietana, koncentrat i przyprawy według uznania. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Miedziński

    Waldemar Miedziński , 01.05.2019

    szybki tanio łatwo i przede wszystkim smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Kowalski

    Jan Kowalski , 09.03.2019

    Chyba wyszło mi za gęste. Albo dałem za dużo makaronu który wchłonął sos albo użyłem złej śmietany. Jaka śmietaną będzie najlepsza do tego przepisu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Plasan

    Małgorzata Plasan , 09.04.2016

    zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni  Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni

Chcesz przenieść się do słonecznej Italii, nie wychodząc z domu? Mamy na to sposób! Zobacz na naszą recepturę, dzięki której przygotujesz penne po włosku z kurczakiem. Wystarczy jeden kęs tego dania, abyś poczuł się jak na wakacjach. Zobacz na listę składników i nasze wskazówki, a później rozpocznij kulinarne działania.

Dla kogo?

Maron z kurczakiem po włosku to potrawa dla wszystkich fanów past. Dodatkowo nasza receptura jest naprawdę prosta i szybka, więc nikt nie będzie miał trudności, by ją wykonać. A to wszystko w jedyne 25 minut, bo tyle zajmuje przygotowanie tego smacznego i aromatycznego makaronu. Tak prosto i apetycznie jeszcze nie było!

Na jaką okazję?

Jeżeli nie masz pomysłu na codzienny obiad, to włoski makaron z kurczakiem sprawdzi się doskonale. Nie spędzisz w kuchni całego popołudnia, a danie będzie bardzo smaczne. Makaron możesz także zaserwować, gdy wpadną do Ciebie goście. Włoski akcent w menu z pewnością przypadnie im do gustu.

Czy wiesz, że?

Penne to rodzaj makaronu typowy dla południowych Włoch. Słynne rurki powstały w 1865 roku, kiedy Giovanni Battista Capurro zaprojektował maszynę krojącą makaron w taki sposób. Pochwal się ciekawostkami, gdy zaserwujesz to danie. Najpierw jednak makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Dla urozmaicenia:

Makaron po włosku z kurczakiem smakuje doskonale, gdy posypiesz go listkami bazylii. Opcjonalnie możesz także dorzucić do listy składników starty parmezan. Ten ser to iście włoski przysmak, dlatego z pewnością sprawdzi się w tej recepturze.