Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni
łatwe
2169 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
150 gramów
100 gramów
3 sztuki
1 łyżka
150 mililitrów
5 łyżek
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Krok 2
Mięso i salami pokrój w paski. Kuczaka podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju.

Krok 3
Po chwili smażenia dodaj salami i posiekany czosnek.

Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z wodą lub bulionem, śmietanką i koncentratem pomidorowym.

Krok 5
Wlej płyn na patelnię z mięsem. Dodaj makaron i całość gotuj kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą, a sos zgęstnieje. Podawaj posypane kilkoma listkami porwanej bazylii.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni
Chcesz przenieść się do słonecznej Italii, nie wychodząc z domu? Mamy na to sposób! Zobacz na naszą recepturę, dzięki której przygotujesz penne po włosku z kurczakiem. Wystarczy jeden kęs tego dania, abyś poczuł się jak na wakacjach. Zobacz na listę składników i nasze wskazówki, a później rozpocznij kulinarne działania.
Dla kogo?
Maron z kurczakiem po włosku to potrawa dla wszystkich fanów past. Dodatkowo nasza receptura jest naprawdę prosta i szybka, więc nikt nie będzie miał trudności, by ją wykonać. A to wszystko w jedyne 25 minut, bo tyle zajmuje przygotowanie tego smacznego i aromatycznego makaronu. Tak prosto i apetycznie jeszcze nie było!
Na jaką okazję?
Jeżeli nie masz pomysłu na codzienny obiad, to włoski makaron z kurczakiem sprawdzi się doskonale. Nie spędzisz w kuchni całego popołudnia, a danie będzie bardzo smaczne. Makaron możesz także zaserwować, gdy wpadną do Ciebie goście. Włoski akcent w menu z pewnością przypadnie im do gustu.
Czy wiesz, że?
Penne to rodzaj makaronu typowy dla południowych Włoch. Słynne rurki powstały w 1865 roku, kiedy Giovanni Battista Capurro zaprojektował maszynę krojącą makaron w taki sposób. Pochwal się ciekawostkami, gdy zaserwujesz to danie. Najpierw jednak makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.
Dla urozmaicenia:
Makaron po włosku z kurczakiem smakuje doskonale, gdy posypiesz go listkami bazylii. Opcjonalnie możesz także dorzucić do listy składników starty parmezan. Ten ser to iście włoski przysmak, dlatego z pewnością sprawdzi się w tej recepturze.