
Składniki
16 sztuk
1 kilogram
3 łyżki
180 gramów
4 sztuki
100 gramów
frużelina wiśniowa:
450 gramów
2 łyżki
4 łyżki
0.5 sztuki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na spód tortownicy, pokrytej papierem do pieczenia, wyłóż biszkopty.

Krok 2
Masło roztop. Ser twarogowy zmiksuj z budyniem waniliowym (proszkiem) i cukrem. Dodaj jajka i roztopione masło – zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników.

Krok 3
Masę twarogową wylej delikatnie na ułożone biszkopty. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz 60 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia.

Krok 4
Przygotuj frużelinę. Do garnka dodaj mrożone wiśnie i wodę. Podgrzewaj całość kilka minut - od czasu do czasu mieszając. Gdy wiśnie się całkowicie rozmrożą, dodaj cukier trzcinowy i sok wyciśnięty z cytryny. Doprowadź do zagotowania. Odlej 6 łyżek soku, które puściły wiśnie. Dodaj do niego mąkę ziemniaczaną - wymieszaj i wlej do wiśni. Mieszaj całość do zgęstnienia. Po wystudzeniu udekoruj frużeliną wiśniową sernik.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik na biszkoptach
Delikatny, ciasteczkowy spód sernika na biszkoptach świetnie łączy się z masą serową, która została dopełniona budyniem waniliowym. Dzięki tej recepturze nie będziecie musieli obawiać się o umiejętne wyrobienie biszkoptu – w sam raz dla początkujących.
Dla kogo?
Z różnego rodzaju sposobami na serniki jesteście dobrze zaznajomieni? W takim razie nasz przepis na sernik na biszkoptach wykorzystajcie jako pretekst do wypróbowania domowej frużeliny. Zawsze warto zdobywać kolejne doświadczenia.
Na jaką okazję?
Prosty sernik pieczony na biszkoptach sprawdzi się zwłaszcza w tych momentach, kiedy na przygotowanie bardziej złożonych specjałów nie wystarcza Wam czasu. Idealna opcja, kiedy macie do zorganizowania duże przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Do zrobienia frużeliny nadają się także owoce leśne, truskawki, czereśnie i porzeczki.
Dla urozmaicenia:
Frużelina to niezwykle uniwersalny dodatek do słodkich przysmaków. Wykorzystacie ją nie tylko w przepisie na puszysty sernik z biszkoptów, lecz także jako urozmaicenie gofrów, deserów lodowych oraz naleśników.