Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

30 sztuk

2 łyżki

4 sztuki

225 mililitrów

750 mililitrów

4 plastry

1 kilogram

2 sztuki

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ostrym końcem noża natnij tłuszcz na mięsie. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

Na oliwie obsmaż jagnięcinę na brązowo z każdej strony. Włóż patelnię z mięsem do piekarnika i piecz przez 8-10 minut. Wyjmij i odstaw w ciepłe miejsce.

Krok 3

Na patelnię wrzuć fasolę i cebulę, zalej bulionem i gotuj przez 20-30 minut, by fasola była miękka. Odcedź, wywar zachowaj.

Krok 4

Na oleju podsmaż pokrojone chorizo, dodaj szalotki i czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj ugotowaną fasolę i cebulę, dolej trochę wywaru zachowanego po gotowaniu fasoli. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.

Krok 5

Do rondla wlej wino i wrzuć małże. Przykryj szczelnie rondel i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 2-3 minuty do momentu, gdy małże się otworzą. Małże, które się nie otworzyły wyrzuć. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.

Krok 6

Mięso pokrój w plastry, przełóż na podgrzany półmisek dekorując małżami. Podawaj z fasolą borlotti i chorizo.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej