Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami
średnie
2 osoby zapisały
Składniki
4 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
30 sztuk
2 łyżki
4 sztuki
225 mililitrów
750 mililitrów
4 plastry
1 kilogram
2 sztuki
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ostrym końcem noża natnij tłuszcz na mięsie. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
Na oliwie obsmaż jagnięcinę na brązowo z każdej strony. Włóż patelnię z mięsem do piekarnika i piecz przez 8-10 minut. Wyjmij i odstaw w ciepłe miejsce.
Krok 3
Na patelnię wrzuć fasolę i cebulę, zalej bulionem i gotuj przez 20-30 minut, by fasola była miękka. Odcedź, wywar zachowaj.
Krok 4
Na oleju podsmaż pokrojone chorizo, dodaj szalotki i czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj ugotowaną fasolę i cebulę, dolej trochę wywaru zachowanego po gotowaniu fasoli. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
Krok 5
Do rondla wlej wino i wrzuć małże. Przykryj szczelnie rondel i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 2-3 minuty do momentu, gdy małże się otworzą. Małże, które się nie otworzyły wyrzuć. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
Krok 6
Mięso pokrój w plastry, przełóż na podgrzany półmisek dekorując małżami. Podawaj z fasolą borlotti i chorizo.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej