Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

30 sztuk

2 łyżki

4 sztuki

225 mililitrów

750 mililitrów

4 plastry

1 kilogram

2 sztuki

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ostrym końcem noża natnij tłuszcz na mięsie. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

Na oliwie obsmaż jagnięcinę na brązowo z każdej strony. Włóż patelnię z mięsem do piekarnika i piecz przez 8-10 minut. Wyjmij i odstaw w ciepłe miejsce.

Krok 3

Na patelnię wrzuć fasolę i cebulę, zalej bulionem i gotuj przez 20-30 minut, by fasola była miękka. Odcedź, wywar zachowaj.

Krok 4

Na oleju podsmaż pokrojone chorizo, dodaj szalotki i czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj ugotowaną fasolę i cebulę, dolej trochę wywaru zachowanego po gotowaniu fasoli. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.

Krok 5

Do rondla wlej wino i wrzuć małże. Przykryj szczelnie rondel i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 2-3 minuty do momentu, gdy małże się otworzą. Małże, które się nie otworzyły wyrzuć. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.

Krok 6

Mięso pokrój w plastry, przełóż na podgrzany półmisek dekorując małżami. Podawaj z fasolą borlotti i chorizo.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa kapuśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej