Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami
średnie
4 osoby zapisały

Składniki
4 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
30 sztuk
2 łyżki
4 sztuki
225 mililitrów
750 mililitrów
4 plastry
1 kilogram
2 sztuki
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ostrym końcem noża natnij tłuszcz na mięsie. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
Na oliwie obsmaż jagnięcinę na brązowo z każdej strony. Włóż patelnię z mięsem do piekarnika i piecz przez 8-10 minut. Wyjmij i odstaw w ciepłe miejsce.
Krok 3
Na patelnię wrzuć fasolę i cebulę, zalej bulionem i gotuj przez 20-30 minut, by fasola była miękka. Odcedź, wywar zachowaj.
Krok 4
Na oleju podsmaż pokrojone chorizo, dodaj szalotki i czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj ugotowaną fasolę i cebulę, dolej trochę wywaru zachowanego po gotowaniu fasoli. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
Krok 5
Do rondla wlej wino i wrzuć małże. Przykryj szczelnie rondel i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 2-3 minuty do momentu, gdy małże się otworzą. Małże, które się nie otworzyły wyrzuć. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
Krok 6
Mięso pokrój w plastry, przełóż na podgrzany półmisek dekorując małżami. Podawaj z fasolą borlotti i chorizo.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej