Pieczone pączki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1.3 szklanki

1 opakowanie

2 łyżki

0.6 szklanki

2 sztuki

5 szklanek

1 łyżeczka

1.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suche drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 10 minut (w przypadku świeżych wcześniej trzeba zrobić rozczyn). Po tym czasie do mleka dodać margarynę (jeśli roztopione, to ochłodzone) i cukier.

Krok 2

Wmieszać roztrzepane jajka, dodać mąkę i sól, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie klejące.

Krok 3

Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm.

Krok 4

Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek.

Krok 5

Układać na blaszce (na papierze do pieczenia). Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu.

Krok 6

Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (lepiej sprawdzić już po 8 minutach, nie chcemy bowiem, by pączki były zbyt suche ;).

Krok 7

Jeszcze w czasie pieczenia pączków roztopić margarynę, cukier wymieszać z cynamonem.

Krok 8

Pączki po upieczeniu przestudzić około 2 minut, potem zanurzać w maśle, z każdej strony, obtoczyć w cukrze, odłożyć na kratkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone pączki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
American cheesecake
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

trudne

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej