Pieczone podudzia kurczaka w musztardowo-paprykowej marynacie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone podudzia kurczaka w musztardowo-paprykowej marynacie

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

4

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 łyżka

3 łyżki

1 kilogram

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. W miseczce mieszamy przyprawę do mięs Knorr, czosnek w mini kostkach Knorr, wędzoną paprykę i musztardę.

Krok 2

Marynatą nacieramy kurczaka i wkładamy do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązujemy z dwóch stron i wkładamy do piekarniki.

Krok 3

Pieczemy w 190 stopniach Celsjusza ok. 60 minut. Aby skórka wyszła chrupiąca po ok. 45 minutach przecinamy rękaw.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone podudzia kurczaka w musztardowo-paprykowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone podudzia kurczaka w musztardowo-paprykowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone podudzia kurczaka w musztardowo-paprykowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone podudzia kurczaka w musztardowo-paprykowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone podudzia kurczaka w musztardowo-paprykowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone podudzia kurczaka w musztardowo-paprykowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone podudzia kurczaka w musztardowo-paprykowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone podudzia kurczaka w musztardowo-paprykowej marynacie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej