
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 łyżka
2 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora dzielimy na ćwiartki i dokładnie płuczemy.
Krok 2
Ścieramy go na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
Koperek drobno siekamy i dodajemy do kalafiora.
Krok 4
Dodajemy pokrojone w kostkę jajka.
Krok 5
Dodajemy przyprawy i majonez. Aby nie dać go zbyt wiele najlepiej miarkować po łyżce.
Krok 6
Odstawiamy na godzinę do lodówki, by sałatka się przegryzła. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka kalafiorowa
Chociaż klasycznie kalafior podaje się na ciepło z bułką tartą, surowy sprawdza się również doskonale, np. jako dodatek do sałatek. Trafionym połączeniem smaków jest proponowana w tym przepisie sałatka kalafiorowa. Aby ją przygotować, na początek połącz chrupiące warzywa i jajka z aksamitnym majonezem. Wybierz białego kalafiora, bez przebarwień – jego liście powinny być zielone i jędrne. Umyj warzywo dokładnie i podziel na mniejsze kawałki, żeby łatwiej było zetrzeć je na tarce. Dodaj posiekany koperek, a następnie ugotowane na twardo jajka, majonez oraz przyprawę uniwersalną. Sałatka kalafiorowa będzie znakomitym dodatkiem do wędlin, a także mięs na ciepło. Przygotuj ją jako przekąskę na przyjęcie lub drugie śniadanie do pracy. Gotową sałatkę serwuj udekorowaną gałązkami świeżego koperku albo posiekaną natką pietruszki, wspaniale smakuje też z dodatkiem kromki razowego chleba lub grzankami. Polecamy nasz przepis – wypróbuj go przy najbliższej okazji i podziel się swoją opinią. Do dzieła!