Sałatka z tartego kalafiora z koperkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka kalafiorowa

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

heart
58 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżka

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora dzielimy na ćwiartki i dokładnie płuczemy.

Krok 2

Ścieramy go na tarce o dużych oczkach.

Krok 3

Koperek drobno siekamy i dodajemy do kalafiora.

Krok 4

Dodajemy pokrojone w kostkę jajka.

Krok 5

Dodajemy przyprawy i majonez. Aby nie dać go zbyt wiele najlepiej miarkować po łyżce.

Krok 6

Odstawiamy na godzinę do lodówki, by sałatka się przegryzła. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka kalafiorowaSałatka kalafiorowa

Chociaż klasycznie kalafior podaje się na ciepło z bułką tartą, surowy sprawdza się również doskonale, np. jako dodatek do sałatek. Trafionym połączeniem smaków jest proponowana w tym przepisie sałatka kalafiorowa. Aby ją przygotować, na początek połącz chrupiące warzywa i jajka z aksamitnym majonezem. Wybierz białego kalafiora, bez przebarwień – jego liście powinny być zielone i jędrne. Umyj warzywo dokładnie i podziel na mniejsze kawałki, żeby łatwiej było zetrzeć je na tarce. Dodaj posiekany koperek, a następnie ugotowane na twardo jajka, majonez oraz przyprawę uniwersalną. Sałatka kalafiorowa będzie znakomitym dodatkiem do wędlin, a także mięs na ciepło. Przygotuj ją jako przekąskę na przyjęcie lub drugie śniadanie do pracy. Gotową sałatkę serwuj udekorowaną gałązkami świeżego koperku albo posiekaną natką pietruszki, wspaniale smakuje też z dodatkiem kromki razowego chleba lub grzankami. Polecamy nasz przepis – wypróbuj go przy najbliższej okazji i podziel się swoją opinią. Do dzieła!