
Składniki
10 sztuk
10 szczypt
2 łyżki
10 szczypt
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obrać i umyć.Powinny być mniej więcej jednakowej wielkości, jeśli są zbyt duże przekroić na pół. Oprószyć solą i pieprzem. Położyc na nie kilka cienkich plastrów margaryny ( 4-5 szt ).
Krok 2
Piec w temp 180 stopni ok 30 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków, zatem proponuję jednego wyjąć i zobaczyć czy jest miękki w środku.
Krok 3
Mimo iż nie ociekały tłuszczem i tak wyłożyłam je na chwilę na ręcznik papierowy . Ziemniaki podałam do pieczonej karkówki:)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej