Szparagi w boczku z parmezanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szparagi w boczku z parmezanem

Autor: 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 plastrów

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą, nożykiem odcinamy zgrubiałe dolne końcówki, a obieraczką wierzchnią warstwę pędów, spięte gumką umieszczamy w garnku z wrzątkiem i gotujemy ok. 8 min w pozycji stojącej. Im grubsze pędy tym dłuższe będzie gotowanie. Lekko miękkie wyjmujemy z garnka, umieszczamy na chwilę pod strumieniem lodowatej wody, po czym zostawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C.

Krok 2

Następnie ciasno owijamy każdy szparag plastrem boczku, wszystkie umieszczamy w małej brytfance do zapiekania, obficie posypujemy tartym parmezanem i wkładamy na ok. 10 min do piekarnika. Po kilku chwilach idealna przystawka jest gotowa, bekon się zarumieni, a parmezan zamieni w przepyszną skorupkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi w boczku z parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi w boczku z parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi w boczku z parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi w boczku z parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi w boczku z parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi w boczku z parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi w boczku z parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi w boczku z parmezanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej