Piernikowa miska

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

22

152 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

455 osób wydrukowało

Pobierz pdf

464 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

200 gramów

130 gramów

3 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

lukier:

250 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z kakao i sodą. Miskę ustaw na garnku z gotującą wodą. Włóż do miski Kasię, cukier, miód, jajka i przyprawę do pierników. Dodaj mleko i mieszaj, aż masa będzie gładka.

Piernikowa miska - Krok 1

Krok 2

Miskę zdejmij z pary, wsyp połowę mąki z dodatkami i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj resztę sypkich składników i zagnieć gładkie ciasto.

Piernikowa miska - Krok 2

Krok 3

Ciasto wystudź, zawiń w oprószoną mąką folię aluminiową i odłóż do lodówki na kilka dni.

Piernikowa miska - Krok 3

Krok 4

Wyleżakowane ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na podsypanym mąką stole, na 3-4 mm placek.

Piernikowa miska - Krok 4

Krok 5

Z ciasta wytnij koło o średnicy około 15 cm, a z pozostałego ciasta wytnij foremkami małe pierniczki.

Piernikowa miska - Krok 5

Krok 6

Miskę żaroodporną odwróć do góry dnem i owiń folią aluminiową. Na górze miski ułóż koło z ciasta, a następnie przyklej do niego, za pomocą białka, małe pierniczki. Piecz około 20 minut w 180 st.C.

Piernikowa miska - Krok 6

Krok 7

W misce utrzyj białko, dodając partiami cukier puder. Otrzymany lukier powinien być gładki i gęsty. Przełóż go do pergaminowej tutki z malutkim otworem i dekoruj lukrem pierniczki.

Piernikowa miska - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernikowa miska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernikowa miska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernikowa miska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernikowa miska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernikowa miska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernikowa miska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernikowa miska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piernikowa miskaPiernikowa miska

Piernikowa miska, wypełniona słodyczami, z pewnością sprawdzi się na świątecznym stole. Aby ją przyrządzić, na początek połącz składniki na ciasto, aż do uzyskania gładkiej masy. Naczynie, w którym mieszasz produkty, powinno być podgrzewane przez parę gotującej się wody. Dodaj nieco miodu, kakao i przyprawy do piernika, które nadadzą wypiekowi intensywnego smaku oraz korzennego aromatu. Zagniecione ciasto odłóż do lodówki, aby się dobrze schłodziło. Aby przygotować z niego miseczkę, wytnij z rozwałkowanego ciasta koło, a foremkami o dużym i małym rozmiarze – gwiazdki. Stwórz z nich kształt miski przy pomocy owiniętego w folię aluminiową naczynia żaroodpornego. Przylepiaj na nim pierniczki, smarując je wcześniej białkiem. Przyrządź lukier, łącząc cukier puder, białko i sok z cytryny, a następnie udekoruj wierzch wybranych ciasteczek. Kiedy wypiek ostygnie, delikatnie zdejmij go z naczynia i wypełnij wybranymi przez siebie słodyczami i piernikami. Przygotuj efektowną piernikową miskę. Wesołych Świąt!