Herbata piernikowa z wanilią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Herbata piernikowa z wanilią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
177 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 mililitrów

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

2 plastry

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Earl Grey zaparz (95 st. C, 4 min.). Pierniczki zmiksuj. Następnie dodaj mleko, lody i zmiksuj wszystko razem.

Krok 2

Powstałą pierniczkową masę przełóż do szklanek i uzupełnij naparem z herbaty, wlewając go delikatnie po ściance szklanki.

Krok 3

Herbatę udekoruj plastrem pomarańczy oraz gałązką melisy i podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Agata Sas

    Agata Sas , 04.01.2017

    A gdzie w tym wszystkim wanilia?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbata piernikowa z wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbata piernikowa z wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbata piernikowa z wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbata piernikowa z wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbata piernikowa z wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbata piernikowa z wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbata piernikowa z wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Herbata piernikowa z wanilią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Herbata piernikowa z waniliąHerbata piernikowa z wanilią

Lubisz serwować pierniczki do herbaty? Powinna Ci zatem posmakować herbata piernikowa z wanilią. Do jej przygotowania potrzebujesz oczywiście pierniczków, najlepiej kruchych, bez dodatków w postaci czekolady czy marmolady. Dobre będą także inne korzenne ciasteczka. Zmiksuj je na gładką masę z lodami waniliowymi i mlekiem skondensowanym. Wybierz wersję niesłodzoną – dodatek lodów i pierniczków będzie wystarczający. Do przygotowania naparu wykorzystaj czarną herbatę. Bardzo dobrze sprawdzi się Earl Grey, czyli herbata z olejkiem z bergamotki. Jej smak będzie dobrze pasował do charakterystycznego słodkiego aromatu wanilii. Wybierz herbatę dobrej jakości, by smak bergamotki był wyraźny. Pokrój pomarańczę na cienkie plasterki i udekoruj nimi napój (wybierz soczyste owoce, które dodatkowo urozmaicą smak całości). Udekoruj piernikową herbatę listkiem melisy lub mięty. Przygotuj się i zobacz, jak w niebanalny sposób podać herbatę Earl Grey. Serwuj w szklanych naczyniach lub specjalnych słoiczkach na napoje. Życzymy smacznego.