Pierś z kurczaka w cieście francuskim: przepis łatwy | Przepisy.pl pixel

Menu dnia

Piersi z kurczaka w cieście francuskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

271

heart
3195 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3839 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6313 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

0.5 łyżki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój w paski i oprósz przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 1

Krok 2

Suszone pomidory pokrój w paski, czosnek w plastry.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż kurczaka, dodając po chwili czosnek oraz pomidory.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 3

Krok 4

Mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu, odkładając je na ręczniki papierowe, przestudź.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 4

Krok 5

Z ciasta francuskiego wykrój prostokąty. Wymieszaj żółtka z łyżką wody i szczyptą soli do smaku. Następnie każdy prostokąt posmaruj masą żółtkową. Z pozostałego ciasta wykrój cienkie paski, nałóż je na oba dłuższe boki prostokątów i także posmaruj żółtkiem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 5

Krok 6

Na przygotowane ciasto francuskie wyłóż przesmażonego kurczaka, ćwiartki pomidorków cherry i pokruszony ser pleśniowy. Posyp je tymiankiem lub ziołami prowansalskimi.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 6

Krok 7

Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 20 minut.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 7
9

Opinie o przepisie

  • Mirek

    Mirek , 13.08.2024

    Super sprawa, przekąska bardzo prosta. Dodaję jeszcze mozzarellę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta

    Violetta , 18.06.2023

    Poprostu pychota ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Wymysło

    Łukasz Wymysło , 16.11.2020

    Wyszło wybornie, całej rodzinie tak bardzo smakowało, że nie wiedzieli od której części zacząć. Czy od kurczaka, czy od ciasta francuskiego. Robiłem prawie wszystko według przepisu, nie dałem tylko na koniec sera pleśniowego, tylko zwykły podarty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Jolanta

    Renata Jolanta , 20.03.2020

    Moje składniki to: kurczak, czosnek, pieczarki, szynka konserwowa, pomidorki cherry i mozzarella. Wyszło przepszyne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrysz Ka

    Patrysz Ka , 20.04.2017

    z pomidorami cherry polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Żurek

    Monika Żurek , 20.03.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gracjana Wasik

    Gracjana Wasik , 01.01.2017

    Szybka i pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 18.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • karolina kostka

    karolina kostka , 20.01.2016

    Pyszne i można sie najeść :-) polecam każdemu !!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka w cieście francuskimPiersi z kurczaka w cieście francuskim

Przekąski z kurczakiem na podkładzie z ciasta francuskiego to błyskawiczna w przygotowaniu alternatywa dla jedzenia zamawianego do domu, idealna do przegryzania podczas seansów filmowych i spotkań towarzyskich. Soczysta pierś z kurczaka w cieście francuskim na obiad? Czemu nie?! Będzie to wyjątkowo apetyczna odmiana od mięsna serwowanego tradycyjnie z ziemniakami. Dzięki kurczakowi w cieście francuskim przekonasz się, że wymyślne potrawy wcale nie wymagają dużego kulinarnego doświadczenia.

Dla kogo? Lubisz bawić się jedzeniem? Dobrze się składa! Na kwadratowych kawałkach wykrojonych z gotowego ciasta francuskiego możesz ułożyć dowolne składniki: ser, pieczarki, szynkę, pomidory, szpinak… My proponujemy dać soczyste i bardzo fajnie przyprawione kawałeczki piersi z kurczaka w cieście francuskim z dodatkiem sera pleśniowego, który w piekarniku pod wpływem temperatury smakowicie rozpłynie się po daniu.

Na jaką okazję? Przekąski z piersi kurczaka na cieście francuskim najlepiej jeść jeszcze ciepłe, choć doskonale smakują też na zimno z różnymi sosami. Można je także zabrać do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. Pierś z kurczaka w cieście francuskim to pierwszorzędna przekąska imprezowa. Zamiast po raz setny serwować chleb z wędliną i kiszonkami, zaskocz swoich gości nietuzinkowym podejściem do menu na przyjęcie, podając ciasto francuskie z piersią z kurczaka.

Czy wiesz, że? Słodyczy i charakteru kurczakowi w cieście francuskim dwa rodzaje pomidorów, świeże i suszone, oraz czosnek i zioła. Użyj tych, które lubisz najbardziej, by ciasto francuskie z piersią kurczaka było idealnie dopasowane do twoich preferencji.

Dla urozmaicenia: Pierś z kurczaka w cieście francuskim na obiad będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli jako dodatku użyjesz pesto. Nadaje się zielone z bazylii lub czerwone z suszonych pomidorów. Jeśli nie lubisz intensywnego smaku serów pleśniowych, do przygotowania filetu z kurczaka w cieście francuskim wykorzystaj łagodną mozzarellę.