
Składniki
400 gramów
0.5 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
2 szklanki
1 kilogram
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżeczki
1 szklanka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Bekon potnij na mniejsze kawałki, dodaj do cebuli i podsmaż na rumiany kolor.
Krok 2
Dynie obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w małe kawałki. Dodaj do bekonu, duś przez ok. 5 minut.
Krok 3
Dolej bulion i sok pomarańczowy. Dopraw do smaku i duś przez ok. 30 minut do czasu, gdy składniki będą miękkie.
Krok 4
Paprykę chili posiekaj i dodaj do zupy razem ze śmietaną. Wszystko zmiksuj i gotuj jeszcze przez 5-10 minut.
Krok 5
Rozlej na talerze i udekoruj pikantną zupę z dyni posiekaną kolendrą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej