Pikantna zupa z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantna zupa z dyni

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 szklanki

1 kilogram

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżeczki

1 szklanka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Bekon potnij na mniejsze kawałki, dodaj do cebuli i podsmaż na rumiany kolor.

Krok 2

Dynie obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w małe kawałki. Dodaj do bekonu, duś przez ok. 5 minut.

Krok 3

Dolej bulion i sok pomarańczowy. Dopraw do smaku i duś przez ok. 30 minut do czasu, gdy składniki będą miękkie.

Krok 4

Paprykę chili posiekaj i dodaj do zupy razem ze śmietaną. Wszystko zmiksuj i gotuj jeszcze przez 5-10 minut.

Krok 5

Rozlej na talerze i udekoruj pikantną zupę z dyni posiekaną kolendrą.

1

Opinie o przepisie

  • Katia S.

    Katia S. , 05.11.2020

    Pyszna zupa. Zrobiłam bez śmietany, dodajemy ją bezpośrednio na talerzu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantna zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantna zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantna zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantna zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantna zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantna zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantna zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rybna soljanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej