Pikantna zupa z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantna zupa z dyni

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 szklanki

1 kilogram

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżeczki

1 szklanka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Bekon potnij na mniejsze kawałki, dodaj do cebuli i podsmaż na rumiany kolor.

Krok 2

Dynie obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w małe kawałki. Dodaj do bekonu, duś przez ok. 5 minut.

Krok 3

Dolej bulion i sok pomarańczowy. Dopraw do smaku i duś przez ok. 30 minut do czasu, gdy składniki będą miękkie.

Krok 4

Paprykę chili posiekaj i dodaj do zupy razem ze śmietaną. Wszystko zmiksuj i gotuj jeszcze przez 5-10 minut.

Krok 5

Rozlej na talerze i udekoruj pikantną zupę z dyni posiekaną kolendrą.

1

Opinie o przepisie

  • Kat 21

    Kat 21 , 05.11.2020

    Pyszna zupa. Zrobiłam bez śmietany, dodajemy ją bezpośrednio na talerzu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantna zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantna zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantna zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantna zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantna zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantna zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantna zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej