Pikantny grzybek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantny grzybek

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

1 szczypta

4 sztuki

4 łyżki

null

2 sztuki

4 łyżki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Krok 2

Mąkę, gałkę muszkatołową, ser, wodę lub mleko, żółtko i pieprz utrzyj. Dopraw skruszonymi Mini kostkami Pietruszka Knorr.

Krok 3

Sztywne białko wymieszaj z powstałą masą.

Krok 4

Wszystko smaż na średnio rozgrzanym oleju. Gdy omlet będzie odstawał od patelni podważ go, tak aby masa spłynęła na sam dół. Obie strony podsmaż na złocisty kolor (zamiast smażenia możesz też wstawić omlet do piekarnika na kilka minut).

Krok 5

Gdy grzybek będzie gotowy, pokrój go w kostkę i podaj na talerzyku, najlepiej do jakieś zupy. Pokrojony grzybek świetnie zstępuje różnego rodzaju makaron lub ryż do zup.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantny grzybek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantny grzybek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantny grzybek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantny grzybek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantny grzybek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantny grzybek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantny grzybek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantny grzybek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej