Złote kulki z dipem bazyliowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złote kulki z dipem bazyliowym

Autor: gukinga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

0.5 pęczka

1 litr

5 łyżek

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj (można dzień wcześniej) następnie rozgnieć je praską, dodaj jajka, mąkę i dopraw Przyprawą Knorr Delikat.

Krok 2

Dwoma małymi łyżeczkami formuj z ciasta kuleczki, które następnie wrzucaj na gorący głęboki olej, najlepiej do frytkownicy.

Krok 3

Usmażone kuleczki wyłóż na papierowy ręcznik.

Krok 4

Dip bazyliowy: Jogurt wymieszać z majonezem, odrobiną Przyprawy Knorr Delikat oraz drobno posiekaną bazylią. Podawaj z ciepłymi chrupiącymi kulkami.

1

Opinie o przepisie

  • Andrzej Put

    Andrzej Put , 27.11.2015

    Witam A teraz ładnie i prosto - jak do faceta robiącego od czasu do czasu coś w kuchni - Jak zrobić to wszystko wg przepisu i odkleić wymieszaną masę od ręki?? Mąki poszło mi zdecydowanie więcej niż 5 łyżek, żeby dało radę cokolwiek odkleić :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złote kulki z dipem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złote kulki z dipem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złote kulki z dipem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złote kulki z dipem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złote kulki z dipem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złote kulki z dipem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złote kulki z dipem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złote kulki z dipem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Brokuły po indyjsku
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej