Placek drożdżowy z brzoskwiniami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

3 szklanki

30 gramów

1 sztuka

1 szklanka

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 szczypta

kruszonka:

1 sztuka

2 szklanki

0.75 szklanki

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W niewielkiej ilości letniej wody rozrobić drożdże wraz z 1 łyżeczką cukru oraz 3 łyżeczkami mąki.

Krok 2

Całość dokładnie wymieszać po czym pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 3

Gdy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać letnie mleko,

Krok 4

Kasię, cukier, jajko, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny (by dwukrotnie zwiększyło swoja objętość). Z podanych składników zrobić kruszonkę. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na blachę posmarowaną Kasią.

Krok 5

Rozłożyć na blaszce i ułożyć brzoskwinie (świeże lub z syropu). I posypać kruszonką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek drożdżowy z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek drożdżowy z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek drożdżowy z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek drożdżowy z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek drożdżowy z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek drożdżowy z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek drożdżowy z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej