placek drożdżowy z kruszonką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 kilograma

50 gramów

0.75 szklanki

0.75 szklanki

2 sztuki

1 szczypta

1 opakowanie

null gramów

kruszonka:

50 gramów

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw trzeba przygotować rozczyn: rozetrzeć drożdże z łyżką mąki, łyżką mleka i odrobiną ciepłego mleka.

Krok 2

Powinien mieć konsystencję śmietany.

Krok 3

Odstawić w ciepłe miejsce i zaczekać aż podwoi swoją objętość.

Krok 4

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wlać mleko i masło, wbić jaja.

Krok 5

Dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić na gładką masę.

Krok 6

Po wyrobieniu trzeba je oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę aż podwoi objętość. Wtedy wyrobić drugi raz, dodając skórkę pomarańczową i wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Na wierzchu posypać kruszonką (ugnieść mąkę, cukier i masło) i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ja wstawiam do zimnego piekarnika (na minimum pół godziny), po czym go włączam i ustawiam na 170 st. C. Piekę 40 minut (10 minut piekarnik się rogrzewa + 30 minut pieczenia). Potem już tylko czekać aż placek wystygnie

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • placek drożdżowy z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • placek drożdżowy z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • placek drożdżowy z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • placek drożdżowy z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • placek drożdżowy z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • placek drożdżowy z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • placek drożdżowy z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej