Placek z jagodami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

31

139 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

208 osób wydrukowało

Pobierz pdf

414 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 szklanki

3 sztuki

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżeczka

wierzch:

2 szklanki

1 szklanka

beza:

3 sztuki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce utrzyj miękką Kasię z cukrem. Ciągle ucierając dodawaj po jednym żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Placek z jagodami - Krok 1

Krok 2

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. Przełóż do niej ciasto i równomiernie rozprowadź. Piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 25 minut.

Placek z jagodami - Krok 2

Krok 3

Białka ubij na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.

Placek z jagodami - Krok 3

Krok 4

Ubitą pianę wymieszaj delikatnie z połową mielonych migdałów.

Placek z jagodami - Krok 4

Krok 5

Na upieczone ciasto wysyp resztę mielonych migdałów, a następnie jagody.

Placek z jagodami - Krok 5

Krok 6

Migdałową bezę wyłóż fantazyjnie na owoce i wstaw ciasto ponownie do piekarnika. Piecz najpierw 30 minut w temp 180 st.C, a następnie jeszcze 20 minut w temperaturze 120 st.C

Placek z jagodami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z jagodamiPlacek z jagodami

To ciasto z bezą i jagodami z pewnością sprawdzi się na wiele okazji. Będzie idealne jako słodka przekąska w ciągu dnia lub deser na przyjęciu. Aby przygotować placek z jagodami, zmieszaj składniki na ciasto do uzyskania gładkiej masy. Przesiej przez sito mąkę pszenną i ziemniaczaną, dzięki czemu ciasto będzie pulchne, a następnie dodaj do reszty składników. Jeśli chcesz wzmocnić ten efekt, użyj również sody oczyszczonej. Na koniec dodawaj po jednym żółtku, ciągle mieszając. Kiedy masa będzie gotowa, włóż ją do wcześniej wyłożonej tłuszczem formy. W tym czasie przyrządź bezę, która będzie stanowiła doskonały wierzch ciasta. Połącz białka i cukier, stopniowo dodając też mąkę ziemniaczaną. Użyj również wybranych przez Ciebie zmielonych orzechów, np. włoskich lub migdałów. Kiedy spód będzie gotowy, wysyp na niego jagody i wyłóż przygotowaną bezą. Po upieczeniu i ostudzeniu ozdób wypiek jagodami i płatkami migdałów. Jeżeli wolisz, użyj malin, porzeczek lub truskawek. Zainspiruj się tym przepisem.