Placek z truskawkami i budyniem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

131

216 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3777 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

budyń:

2 opakowania

1 litr

ciasto:

200 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

600 gramów

dodatkowo:

700 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj kruche ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę. Dodaj posiekaną Kasię, cukier i jajka. Szybko zagnieć kruche ciasto.

Placek z truskawkami i budyniem - Krok 1

Krok 2

Ciasto podziel na dwie równe części. Owiń w folię i włóż na 15 minut do lodówki lub zamrażarki.

Placek z truskawkami i budyniem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj budyń. Połowę mleka zagotuj, resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym i mąką. Do gotującego się mleka wlej rozpuszczony budyń i gotuj ciągle mieszając, aż budyń będzie gładki i gęsty. Zdejmij z ognia i przestudź.

Placek z truskawkami i budyniem - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkuj na dwóch arkuszach papieru do pieczenia, jeden włóż do formy o wymiarach 22 x 28 cm. Na ciasto wyłóż budyń i równo rozprowadź.

Placek z truskawkami i budyniem - Krok 4

Krok 5

Na budyniu ułóż truskawki i przykryj pozostałym ciastem. Wierzch ciasta nakłuj patyczkiem. Piecz około 40 minut w 200 st.C. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Placek z truskawkami i budyniem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Agata Bocheńska

    Agata Bocheńska

    miło mi że będę mogła pięć z przepisami.pl

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z truskawkami i budyniemPlacek z truskawkami i budyniem

Jeżeli masz ochotę na kawałek domowego ciasta, wypróbuj nasz przepis na placek z truskawkami i budyniem! Gotowy wypiek możesz zaserwować m.in. jako poobiedni deser. Przepis na truskawkowe ciasto to propozycja dla osób, które preferują owocowe wypieki. Za ten efekt odpowiada użyty w przepisie budyń wiśniowy oraz świeże, słodkie truskawki. Jeżeli wolisz inne owoce, możesz dowolnie modyfikować przepis i wybrać np. borówki lub jagody, a wiśniowy smak budyniu zastąpić brzoskwiniowym albo malinowym. Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować również: kostkę do pieczenia, mąkę, jajka, cukier oraz mleko. Przed podaniem, gotowy wypiek warto posypać równomierną warstwą cukru pudru i ewentualnie udekorować także świeżymi owocami oraz pachnącymi listkami mięty. Truskawkowa pychotka świetnie skomponuje się również z gałką lodów waniliowych albo polewą czekoladową. Tę ostatnią przygotujesz w łatwy sposób, roztapiając tabliczkę czekolady (wybierz swój ulubiony rodzaj) w kąpieli wodnej. Życzymy udanego pieczenia!