Placek ze śliwkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

0.75 szklanki

3 sztuki

3 sztuki

5 łyżek

150 gramów

1 łyżka

1 kilogram

kruszonka:

50 gramów

0.5 szklanki

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąka, cukier, żółtka, Kasia -ucieramy w mikserze. Dodajemy proszek do pieczenia, można dodać cukier waniliowy.

Krok 2

Miksujemy, po czym dodajemy śmietanę/jogurt. Miksujemy nadal, aż do dokładnego połączenia składników (ciasto wyjdzie gęste).

Krok 3

Na samym końcu dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką (delikatnie, ale bez przesady).

Krok 4

Blachę (to jest duża porcja, moja blacha na ten placek ma wymiary: 20,5 na 40,5 cm), wykładamy papierem do pieczenia, a potem wykładamy na nią ciasto. Trzeba je rozłożyć łyżką (najlepiej łyżką zamoczoną w wodzie, nie będzie się tak kleić), bo jest gęste i nie chce samo się uformować.

Krok 5

Na ciasto układamy połówki śliwek, tak gęsto jak się da. Nie można sobie odmawiać słodkości.

Krok 6

Posypujemy kruszonką: Kasia, mąka, cukier miksujemy aż się połączą składniki – w grudki, i to tyle.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej