Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

129

1326 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1877 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3860 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone podsmaż na odrobinie tłuszczu, cały czas mieszając tak, aby nie powstały grudki. Na koniec mięso dopraw kostkami bulionowymi Knorr i odstaw do ostudzenia.

Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta  - Krok 1

Krok 2

Warzywa i ziemniaki pokrój w cienkie długie paseczki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie pomieszaj z jajkiem i mąką.

Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta  - Krok 2

Krok 3

Warzywa połącz z podsmażonym mięsem i pokruszonym serem feta. Całość dopraw posiekanym czosnkiem i papryką.

Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta  - Krok 3

Krok 4

Nakładaj łyżką małe porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Placki smaż każdej strony na złoty kolor.

Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta  - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • Paulina  Jarosz

    Paulina Jarosz

    fajny pomysł na obiad :) szybkie i smaczne danie. wprowadziłam tylko taką zmianę, że zamiast podsmażonego mięsa dodałam surowe, połączyłam składniki i całość smażyłam. wyszło super :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Alwardany

    Joanna Alwardany

    Rozpadały mi się te placuszki...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Sternik

    Beata Sternik

    Kostka bulionowa... Rama....tfu!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mariusz  gorzawski

    mariusz gorzawski

    super danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Ski

    Adam Ski

    mega pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Molenda

    Karolina Molenda

    dla mnie też za ostre. natomiast na patelni całe się rozwalały, nie wiem dlaczego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Przybyliński - Ligmann

    Jakub Przybyliński - Ligmann

    Zrobiłem bez mięsa z racji tego, że takie placki same w sobie są megasyte. Efekt, dziewczyna bardzo zadowolona. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Krzywdzinska

    Agnieszka Krzywdzinska

    Za ostre, smakuje jak placki ziemniaczane

    Odpowiedz Odpowiedz

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta Placki z mięsem mielonym, warzywami i serem feta

Oto alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Przedstawiamy wyśmienite i błyskawiczne w przygotowaniu placki z mięsem, warzywami i serem feta. Być może niektórych zaskoczy fakt, że poza ziemniakami i cebulą znajduje się w nich cukinia i smażone mięso mielone... Jeśli nie znasz smaku takich placków, najwyższa pora to zmienić. Zacznij od podsmażenia mięsa, a potem odstaw je by przestygło i zajmij się pokrojeniem reszty składników – cukinii, cebuli oraz ziemniaków. Do masy dodaj pokruszony ser feta i dopraw ją do smaku pikantną papryczką chili i aromatycznym czosnkiem. Podsmażone na złoto, chrupiące placuszki udekoruj świeżą natką pietruszki, która podkręci ich smak i kolor. Doskonale będzie pasował do nich również orzeźwiający sos na bazie jogurtu lub śmietanowy dip z czosnkową i ziołową nutą. Smacznego.