Placuszki z jabłkiem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

78

866 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

731 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1557 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

160 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj jajko, mąkę i mleko na gładka masę.

Placuszki z jabłkiem - Krok 1

Krok 2

Do wymieszanej masy dodaj pokrojone w drobną kosteczkę kawałki jabłka.

Placuszki z jabłkiem - Krok 2

Krok 3

Smaż placuszki na Rama smaż jak szef kuchni maślany smak.

Placuszki z jabłkiem - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: manganu, fosforu, witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B12.

5

Opinie o przepisie

  • Anna Jasińska

    Anna Jasińska

    Tak. Polecam zamiast jabłek dodać banana i żurawinę suszoną. Przepyszne są w tym wydaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pani Kasia

    Pani Kasia

    TAK. Do jabłuszek startych na tarce dodaje cynamon dla aromatu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia

    Julia

    TAK Polecam zamiast jabłek użyć bananów oraz do masy dodać łyżeczkę kakao - placuszki zyskają zupełnie nową odsłonę :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bruce

    bruce

    TAK. Wspaniały przepis. Zamiast mleka chętnie dodaję śmietanę. Placuszki są znakomite zarówno posypane z cukrem, jak i z dodatkiem sosu serowego. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Żur

    Sylwia Żur

    Super. Pyszne. Proponuję dodać cynamon. Będą jeszcze lepsze

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z jabłkiemPlacuszki z jabłkiem

Placuszki z jabłkami to danie, które nadawać się będzie zarówno na zdrowy obiad, jak i kolację. W naszej propozycji fit placuszki, smażone na niewielkiej ilości wysokiej jakości tłuszczu, to propozycja właśnie na ostatni posiłek w ciągu dnia. Nie zawierają cukru i białej mąki pszennej, są więc dobrym zamiennikiem klasycznych racuchów z ciasta drożdżowego. Do ich przygotowania wykorzystaj mąkę gryczaną, która jest źródłem manganu (16 mg, tzn. 48% DRWS i witaminy B1 (0,16 mg, tzn. 15,1% DRWS), doda też placuszkom charakterystycznego gryczanego posmaku. Jabłko (dowolnego gatunku, np. szarą renetę) pokrój na drobne kawałki albo zetrzyj na tarce, a następnie połącz z surową masą z jajka, mąki oraz mleka. Nakładaj placuszki na rozgrzaną patelnię i smaż do momentu, aż uzyskają złoty kolor. Przed podaniem możesz posypać je cynamonem, który doskonale komponuje się ze smakiem jabłek. Jedna porcja tego zdrowego dania to około 250 kalorii, czyli wystarczająca wartość na posiłek jedzony przed snem. Spróbuj fit placuszków z jabłkami i podziel się swoją opinią w komentarzu!