Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką

Autor: mgr inż. Paulina Gąsiewska

ratingratingratingratingrating

3

heart
201 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 łyżek

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni.

Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - Krok 1

Krok 2

Płatki zalej wrzącą wodą do poziomu powierzchni płatków i odczekaj kilka minut, aż zmiękną.

Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - Krok 2

Krok 3

Dodaj jogurt, pokrojone w kostkę kawałki gruszki, pestki słonecznika i kakao. Wymieszaj.

Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - Krok 3
mgr inż. Paulina  Gąsiewska

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, witaminy E, ryboflawiny, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszkąPłatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką

Śniadanie musi być pożywne. Ale i smaczne! Jeśli jako dziecko nie wyobrażałeś sobie poranka bez płatków z mlekiem, spróbuj ich alternatywy w postaci płatków gryczanych z jogurtem naturalnym i dodatkiem gruszki.

Dla kogo? Dla śpiochów, bo przygotowanie tego śniadania zajmuje przysłowiową minutę. Dla wielbicieli śniadań z nutką słodyczy – bo nie będą mogli oprzeć się pysznemu połączeniu płatków, gruszek i kakao.

Na zdrowie! Jogurt naturalny doskonale zastępuje mleko i inne produkty mleczne, jest znakomitym źródłem białka, potasu, wapnia i fosforu – tego, co niezbędne naszemu organizmowi. Dodane do niego płatki gryczane to z kolei źródło magnezu, cynku i miedzi oraz witamin z grupy B.

Czy wiesz, że? Płatki gryczane powstają z ziaren gryki i charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Dlatego doskonale pasują do nich wszelkie gatunki owoców oraz ziarna. Ich ogromnym walorem jest to, że mogą być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej.