Płatki róży w cieśnie naleśnikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Płatki róży w cieśnie naleśnikowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

1 szczypta

1 szklanka

500 mililitrów

2 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oberwij płatki róż i sparz wrzątkiem.

Krok 2

Ze szklanki cukru i połowy szklanki wody przygotuj syrop, a następnie zanurz w nim róże.

Krok 3

Przygotuj ciasto naleśnikowe z mleka, jajek, szczypty proszku do pieczenia i soli.

Krok 4

Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i tępą stroną noża zbierz nasionka. Dołóż do ciasta.

Krok 5

Płatki róż wyjmij z syropu i oddaj do ciasta.

Krok 6

Na rozgrzanym oleju smaż uformowane placki.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Płatki róży w cieśnie naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Płatki róży w cieśnie naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Płatki róży w cieśnie naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Płatki róży w cieśnie naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Płatki róży w cieśnie naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Płatki róży w cieśnie naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Płatki róży w cieśnie naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Płatki róży w cieśnie naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Tort makowy z budyniem
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej