Podkarpackie pierożki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Podkarpackie pierożki

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

3 szklanki

2 łyżki

1

400 gramów

2 sztuki

null szczypt

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, żółtka, szczypty soli i ciepłej wody przygotuj ciasto. Przykryj, odstaw na 30 minut.

Krok 2

Obrane i oczyszczone jabłka pokrój w kostkę, podlej woda i ugotuj do miękkości. Kaszankę obierz z osłonki i rozdrobnij widelcem, wymieszaj z jabłkami, dodaj pokruszona Mini kostkę Knorr, pieprze i cynamon.

Krok 3

Z rozwałkowanego cienko ciasta wykrój koła średnicy 5 cm, nałóż farsz i dokładnie zlepiaj pierogi. Zagotuj w garnku wodę.

Krok 4

Uformowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy. Po ugotowaniu, wyjmij, odcedź i osusz. Podawaj smażone na oliwie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej