Podkarpackie pierożki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Podkarpackie pierożki

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

3 szklanki

2 łyżki

1

400 gramów

2 sztuki

null szczypt

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, żółtka, szczypty soli i ciepłej wody przygotuj ciasto. Przykryj, odstaw na 30 minut.

Krok 2

Obrane i oczyszczone jabłka pokrój w kostkę, podlej woda i ugotuj do miękkości. Kaszankę obierz z osłonki i rozdrobnij widelcem, wymieszaj z jabłkami, dodaj pokruszona Mini kostkę Knorr, pieprze i cynamon.

Krok 3

Z rozwałkowanego cienko ciasta wykrój koła średnicy 5 cm, nałóż farsz i dokładnie zlepiaj pierogi. Zagotuj w garnku wodę.

Krok 4

Uformowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy. Po ugotowaniu, wyjmij, odcedź i osusz. Podawaj smażone na oliwie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Tajski burger
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej