Podkarpackie pierożki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Podkarpackie pierożki

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1

2 sztuki

400 gramów

2 sztuki

null szczypt

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, żółtka, szczypty soli i ciepłej wody przygotuj ciasto. Przykryj, odstaw na 30 minut.

Krok 2

Obrane i oczyszczone jabłka pokrój w kostkę, podlej woda i ugotuj do miękkości. Kaszankę obierz z osłonki i rozdrobnij widelcem, wymieszaj z jabłkami, dodaj pokruszona Mini kostkę Knorr, pieprze i cynamon.

Krok 3

Z rozwałkowanego cienko ciasta wykrój koła średnicy 5 cm, nałóż farsz i dokładnie zlepiaj pierogi. Zagotuj w garnku wodę.

Krok 4

Uformowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy. Po ugotowaniu, wyjmij, odcedź i osusz. Podawaj smażone na oliwie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej