Podkarpackie pierożki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Podkarpackie pierożki

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

3 szklanki

2 łyżki

1

400 gramów

2 sztuki

null szczypt

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, żółtka, szczypty soli i ciepłej wody przygotuj ciasto. Przykryj, odstaw na 30 minut.

Krok 2

Obrane i oczyszczone jabłka pokrój w kostkę, podlej woda i ugotuj do miękkości. Kaszankę obierz z osłonki i rozdrobnij widelcem, wymieszaj z jabłkami, dodaj pokruszona Mini kostkę Knorr, pieprze i cynamon.

Krok 3

Z rozwałkowanego cienko ciasta wykrój koła średnicy 5 cm, nałóż farsz i dokładnie zlepiaj pierogi. Zagotuj w garnku wodę.

Krok 4

Uformowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy. Po ugotowaniu, wyjmij, odcedź i osusz. Podawaj smażone na oliwie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Podkarpackie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej