
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
0.5 szklanki
1 łyżka
1 łyżka
250 gramów
50 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby oczyść, namocz, ugotuj i pokrój w drobną kostkę. Wywar zostaw. Ugotować ryż, podsmaż cebulę posiekaną w drobną kostkę.
Krok 2
Wymieszaj ryż z grzybami, cebulą, pieprzem i Fix Gołąbki bez zawijania.
Krok 3
Liście kapusty sparz we wrzątku, by zmiękły. Na każdym liściu ułoż łyżkę farszu. Liście zwiń tak, by nadzienie nie wyleciało.
Krok 4
Gołąbki ciasno ułóź w garnku lub żaroodpornym naczyniu, Zalej wrzącym wywarem spod grzybów i gotuj 45 minut.
Krok 5
Zrób zasmażkę z mąki, masła, kilku łyżek wywaru, śmietany i posiekanego koperku. Dodaj do garnka i wymieszaj z wywarem i pogotuj około 10 minut. Gołąbki wyłoż na talerz i polej sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































