Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namaluj polewą na talerzu ogonek i brzuszek duszka.

Krok 2

Na brzuszek nałóż dużą kulkę lodów truskawkowych, a nad nim zrób główkę z mniejszej kulki lodów śmietankowych.

Krok 3

Na głowie duszka namaluj polewą duże okrągłe oczy i uśmiechniętą buzię.

Krok 4

Między lodowe kulki wetknij 2 orzeszki nerkowca – to rączki.

Krok 5

Ogonek i połowę talerza udekoruj gwiazdkową posypką.

Krok 6

Bezy pokrusz i posyp nimi pozostałą część talerza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lody z bananami "Kanu"
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek"Lody truskawkowe z polewą czekoladową "Duszek"

Lody truskawkowe z polewą czekoladową „duszek” to dobra inspiracja nie tylko na Halloween. Ten oryginalny deser, którego przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu, możesz serwować o każdej porze roku. Dwie gałki lodów w słodkiej, kolorowej oprawie sprawią, że talerz będzie wyglądał naprawdę efektownie. Kształt duszka możesz zaznaczyć za pomocą swojej ulubionej czekolady – ciemnej, mlecznej lub białej. Do dekoracji kulek lodów wykorzystaj posypki w różnych kolorach. Charakterystyczną dla duchów pelerynkę możesz zrobić z lukru powstałego po zmieszaniu cukru pudru i soku z cytryny. Pokruszone bezy i słodkie gwiazdki będą tworzyły wrażenie lewitowania „duszka”. Opcjonalnie do deseru możesz dodać również kawałki świeżych owoców lub bitą śmietanę. Najlepiej będzie smakować, jeśli lody wcześniej mocno zmrozisz. Deser z polewą czekoladową „duszek” serwuj na poobiedni deser lub słodki podwieczorek. Nie tylko dobrze wygląda, ale też wspaniale smakuje. Zainspiruj się tym przepisem i przy najbliższej okazji podaj lody w zupełnie nowej odsłonie. Pobierz listę składników i do dzieła.