Polewka alzacka z piwa i mleka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polewka alzacka z piwa i mleka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

500 mililitrów

500 mililitrów

2 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak musisz wypłukać, sparz go wrzątkiem i odstaw przez kilka godzin w ciepłej przegotowanej wodzie na sitku a następnie dwukrotnie zmiel.

Krok 2

Do tak przygotowanego maku dolej dwie szklanki wody, a kiedy mak opadnie na dno zalej tą wodę, dodaj do niej mleko, piwo i zagotuj z laską wanilii.

Krok 3

Dopraw solą i cukrem. Polewkę podaj z ciastem drożdżowym z bakaliami. Mak z polewki możesz wykorzystać do ciasta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Wątróbka drobiowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej