Polewka alzacka z piwa i mleka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polewka alzacka z piwa i mleka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

500 mililitrów

500 mililitrów

2 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak musisz wypłukać, sparz go wrzątkiem i odstaw przez kilka godzin w ciepłej przegotowanej wodzie na sitku a następnie dwukrotnie zmiel.

Krok 2

Do tak przygotowanego maku dolej dwie szklanki wody, a kiedy mak opadnie na dno zalej tą wodę, dodaj do niej mleko, piwo i zagotuj z laską wanilii.

Krok 3

Dopraw solą i cukrem. Polewkę podaj z ciastem drożdżowym z bakaliami. Mak z polewki możesz wykorzystać do ciasta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej