
Składniki
null
null
500 mililitrów
500 mililitrów
2 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mak musisz wypłukać, sparz go wrzątkiem i odstaw przez kilka godzin w ciepłej przegotowanej wodzie na sitku a następnie dwukrotnie zmiel.
Krok 2
Do tak przygotowanego maku dolej dwie szklanki wody, a kiedy mak opadnie na dno zalej tą wodę, dodaj do niej mleko, piwo i zagotuj z laską wanilii.
Krok 3
Dopraw solą i cukrem. Polewkę podaj z ciastem drożdżowym z bakaliami. Mak z polewki możesz wykorzystać do ciasta.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























