Polewka alzacka z piwa i mleka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polewka alzacka z piwa i mleka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

500 mililitrów

2 szklanki

1 sztuka

null

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak musisz wypłukać, sparz go wrzątkiem i odstaw przez kilka godzin w ciepłej przegotowanej wodzie na sitku a następnie dwukrotnie zmiel.

Krok 2

Do tak przygotowanego maku dolej dwie szklanki wody, a kiedy mak opadnie na dno zalej tą wodę, dodaj do niej mleko, piwo i zagotuj z laską wanilii.

Krok 3

Dopraw solą i cukrem. Polewkę podaj z ciastem drożdżowym z bakaliami. Mak z polewki możesz wykorzystać do ciasta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polewka alzacka z piwa i mleka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Krokiety z mięsa z rosołu
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej