Polewka ułańska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polewka ułańska

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

80 gramów

1 szczypta

1 szczypta

20 gramów

30 gramów

2 sztuki

2 łyżki

150 gramów

40 gramów

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby umyj, namocz, ugotuj i pokrój w paski.

Krok 2

Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój i podsmaż.

Krok 3

Chleb pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Lekko zalej rosołem i dodaj grzyby z rodzynkami.

Krok 4

Po chwili gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw gałką i solą.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polewka ułańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polewka ułańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polewka ułańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polewka ułańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polewka ułańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polewka ułańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polewka ułańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polewka ułańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Flaki po zamojsku
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej