Proste ciasto z rabarbarem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

167

710 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2082 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3582 osoby zapisały

Udostępnij
Proste ciasto z rabarbarem

Składniki

1 gram

250 gramów

2 łyżki

1 szczypta

nadzienie:

0.5 szklanki

1 opakowanie

330 gramów

700 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rabarbar umyć i pokroić w kawałki. Włożyć do rondla, wymieszać z sokiem i żelfixem, zagotować. Następnie dodać cukier i gotować kilka minut, aż zniknie piana. Wystudzić. (Można przygotować wcześniej.)

Proste ciasto z rabarbarem - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszać mąkę, sól, cukier, Kasię i jajko. Odrobinę białka zostawić do posmarowania ciasta. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.

Proste ciasto z rabarbarem - Krok 2

Krok 3

Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować Kasią i oprószyć mąką. 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkować na cienki placek i położyć na formie. Ciastem wylepić dno i boki formy.

Proste ciasto z rabarbarem - Krok 3

Krok 4

Ciasto oprószyć bułką tartą, a następnie wyłożyć na nią masę rabarbarową. Brzegi ciasta zawinąć do wewnątrz na masę.

Proste ciasto z rabarbarem - Krok 4

Krok 5

Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć radełkiem na 1 centymetrowe paski. Z przygotowanych pasków ułożyć na cieście kratkę.

Proste ciasto z rabarbarem - Krok 5

Krok 6

Pozostawione białko roztrzepać i posmarować nim kratkę z ciasta. Całość wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 30 minut.

Proste ciasto z rabarbarem - Krok 6
8

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Guźniczak

    Katarzyna Guźniczak

    Rewelacyjne. Ja daje mniej cukru, bo rabarbar powinnien być lekko winny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Bartczak

    Rafal Bartczak

    Pychotka, ja dałem sok z wiśni naturalny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stan Staroń

    Stan Staroń

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria  Kowalczyk-Szejn

    Maria Kowalczyk-Szejn

    Po prostu PYCHOTA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julita Płocharska

    Julita Płocharska

    mniaaaaaaaaam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Kubina

    Karolina Kubina

    Chyba sok z rabarbaru ale kupny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Olejniczak

    Kasia Olejniczak

    Mam pytanie o jaki sok chodzi? Taki do rozcienczenia z wodą czy dotowy sok z czerwonych owoców?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Dębska

    Sandra Dębska

    Wojciech - jabajbaj!

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej