Przekładaniec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

484

19 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
100 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2521 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11036 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

5 sztuk

200 gramów

1 opakowanie

150 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

ciasto makowo - kokosowe:

200 gramów

200 gramów

100 gramów

6 sztuk

1 łyżka

krem patisserie - waniliowy:

500 mililitrów

1 sztuka

6 sztuk

100 gramów

40 gramów

40 gramów

200 gramów

polewa - ganache czekoladowy:

100 gramów

50 mililitrów

50 gramów

wykończenie ciasta:

300 gramów

120 gramów

100 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto Przekładaniec zacznij od zmielenia na pył wiórków kokosowych w młynku do kawy lub kielichu miksera. Otrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Rozdziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj skórkę z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, mąkę z wiórek kokosowych.

Przekładaniec - Krok 1

Krok 2

Ubij białka na sztywno z odrobiną soli, ręcznie wymieszaj z ciastem. Ciasto przelej do blaszki o wymiarach 25 x 36 cm wyłożonej pergaminem, piecz około 30 minut w temperaturze 180 °C.

Przekładaniec - Krok 2

Krok 3

Teraz przygotuj masę makową. Białka ubij na sztywno z cukrem. Wsyp wiórki, mak, mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką. Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25 x 36 cm. Piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut.

Przekładaniec - Krok 3

Krok 4

Przygotuj krem patisserie. Laskę wanilii przetnij na pół, zeskrob z niej ziarenka. Przecięta laskę i ziarenka dodaj do mleka, zagotuj. W dzieży miksera utrzyj do białości żółtka z cukrem. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do utartej masy jajecznej powoli wlej gorące mleko, cały czas mieszając ręczną trzepaczką. Po wymieszaniu i uzyskaniu gładkiej masy cały płyn przelej na powrót do garnka po mleku. Ustaw na gazie. Cały czas energicznie mieszając spraw, aby masa zgęstniała. Gęstniejąca masę przelej od razu do innego naczynia, aby przerwać proces gotowania. Całość odstaw do wystudzenia.

Przekładaniec - Krok 4

Krok 5

W dzieży miksera dobrze napowietrz tłuszcz i stopniowo dodaj do niego wystudzoną masę kremową. Rób to powoli, cały czas ucierając.

Przekładaniec - Krok 5

Krok 6

Przygotuj polewę. W garnku zagotuj śmietanę z kostką do pieczenia Kasia, rozpuść w niej czekoladę i dokładnie wymieszaj.

Przekładaniec - Krok 6

Krok 7

Wystudzony biszkopt wyjmij z blaszki, skrój z niego skórkę, posmaruj z wierzchu dżemem pomarańczowym, przełóż na powrót do foremki. Na wierzchu ułóż bezę makowo – kokosową, a na wierzch bezy nałóż warstwę kremu budyniowego patisserie. Na wierzchu kremu ułóż biszkopty namoczone w winie, jeden obok drugiego. Na wierzchu biszkoptów ułóż rodzynki, a na koniec polej Przekładańca polewą czekoladową.

Przekładaniec - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Delicje - mak - kokos
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PrzekładaniecPrzekładaniec

Przekładaniec to popularne określenie ciast warstwowych. Jeśli lubisz wypieki, które łączą w sobie wiele smaków, ten sposób powinien przypaść Ci do gustu. Puszysty i delikatny biszkopt – upieczony z dodatkiem zmielonych wiórków kokosowych i soku z cytryny – posmaruj warstwą dżemu pomarańczowego, który przełamie smak słodszych produktów. Przykryj go ciastem makowo-kokosowym, upieczonym wcześniej na bazie białek. Będzie doskonałym urozmaiceniem – nie tylko smaku, ale i wyglądu wypieku. Kolejna warstwa to gładki i aromatyczny krem pâtissière. To francuski dodatek do ciast i deserów, który przygotowywany jest z mleka, żółtek i prawdziwej wanilii. Wygładź go i wyłóż nasączonymi biszkoptami, a następnie posyp rodzynkami. To jednak nie koniec pysznych dodatków. Przekładaniec polej obficie ganachem, czyli połyskującą polewą, którą przyrządzisz z gorzkiej czekolady i śmietany kremówki. Jest bardzo delikatna oraz efektowna. Dzięki temu przepisowi przygotujesz ciasto świetne na wiele okazji, takich jak przyjęcia czy spotkania ze znajomymi. Zapisz nasz sprawdzony przepis!