Zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą: przekładana | Przepisy.pl pixel

Przekładany bakłażan

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 łyżka

100 gramów

2 sztuki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłukane bakłażany pokroić w plastry i oprószyć Delikatem Knorr. Odstaw na 30 minut.

Krok 2

Po tym czasie odsącz bakłażany na ręczniku papierowym i oprósz pieprzem.

Krok 3

Mozzarelle pokrój na plastry i przełóż nimi bakłażana.

Krok 4

Żółty ser zetrzeć na tarce i posypać wierzch bakłażanów. Oprósz tymiankiem.

Krok 5

Bakłażany zapiekać 20 minut w 220 stopniach w filii aluminiowej lub papierze do pieczenia. Podawać na gorąco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przekładany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przekładany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przekładany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przekładany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przekładany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przekładany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przekładany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Przekładany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej