Przepis na pierniczki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

700 gramów

1.5 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię z cukrem ubić mikserem.

Krok 2

Dodać jaja, miód wanilię i skórkę cytrynową.

Krok 3

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.

Krok 4

Dodać do masy i szybko wymieszać.

Krok 5

Włożyć ciasto do lodówki na godzinę.

Krok 6

Kiedy stwardnieje, podzielić na cztery części i rozwałkować placki grubości 3 mm.

Krok 7

Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie.

Krok 8

Kiedy się upieką można udekorować lukrem i wieszać na choince.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przepis na pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przepis na pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przepis na pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przepis na pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przepis na pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przepis na pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przepis na pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierniczki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Przepis na pierniczkiPrzepis na pierniczki

Ciasto na pierniczki bywa przygotowywane nawet kilka dni przed pieczeniem. Jeśli jednak chcesz upiec pierniczki szybko – tak, aby były od razu gotowe do jedzenia – skorzystaj z tego przepisu. Na początek przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Wyjmij je z lodówki odpowiednio wcześniej, tak, by w czasie przygotowywania ciasta, miały temperaturę pokojową. Jeśli nie masz płynnego miodu, podgrzej go delikatnie na małym ogniu. Dodaj do ciasta łyżkę lub dwie kakao – sprawi, że będzie ciemniejsze, a gotowe pierniczki będą się lepiej prezentowały. Po schłodzeniu ciasta w lodówce, rozwałkuj je i wykrawaj z nich fantazyjne wzory. Zrób to przy użyciu foremek albo nożyka. Planując powieszenie pierniczków na choince, wytnij w nich dziurki jeszcze przed pieczeniem. Dobrze nada się do tego słomka do napojów. Po wyjęciu ich z piekarnika, ostudź na kratce. Posmaruj białkiem z jajka albo udekoruj białym lukrem, polewą czekoladową oraz kolorowymi posypkami do ciastek. Upiecz i spróbuj, jak wspaniale smakują!