Makaron w sosie brokułowym i wędzonym tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron w sosie brokułowym i wędzonym tofu

Autor: Klaudia Błażków

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 łyżka

2 łyżki

250 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

4 sztuki

15 sztuk

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tofu kroimy w kosteczkę, zalewamy sosem sojowym i posypujemy przyprawą do gyrosa Knorr. Odstawiamy na kilka h, żeby smak "przeszedł".

Krok 2

Makaron oraz pokrojonego w różyczki brokuła gotujemy w osobnych garnkach.

Krok 3

Cebulę z czosnkiem smażymy na oleju aż do zeszklenia. Dodajemy zamarynowane tofu i smażymy około 3 minuty. Wyłączamy gaz. Dorzucamy ugotowane różyczki brokuła, posiekane w paski pomidory, oliwki, przyprawy oraz jogurt grecki.

Krok 4

Całość mieszamy z ugotowanym makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w sosie brokułowym i wędzonym tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w sosie brokułowym i wędzonym tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w sosie brokułowym i wędzonym tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w sosie brokułowym i wędzonym tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w sosie brokułowym i wędzonym tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w sosie brokułowym i wędzonym tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w sosie brokułowym i wędzonym tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w sosie brokułowym i wędzonym tofu  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej