Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi
średnie
1 osoba zapisała

Składniki
700 mililitrów
1.5 litra
400 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
2 listków
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżeczki
12 sztuk
18 sztuk
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (5 minut) i obierz. Po ostudzeniu każde przekrój wzdłuż na pół. W garnku zagotuj wodę, wrzuć listki laurowe, ziele angielskie, obrane i pokrojone w większe kawałki marchewkę i pietruszkę, korzeń selera i por. Wędzony boczek pokrój na parę mniejszych kawałków i dodaj do gotujących się warzyw. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Na odrobinie oleju podsmaż drobniutko posiekaną cebulę, aż się lekko zrumieni. Zawartość garnka przecedź, pozostaw tylko wywar. Zagotuj go, wlej dobrze rozmieszany zakwas. Dodaj podsmażoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj często mieszając przez 10 minut. Kiełbaski przekrój wzdłuż na pół. Przysmaż je od przeciętej strony na oleju. Żurek podawaj z frankfurterkami, połówkami jajek. Wedle upodobań możesz dodaj grzanki z czerstwego chleba, smażone lub gotowane ziemniaki, drobno starty chrzan. www.mojegotowanie.pl
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej