Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi
średnie
1 osoba zapisała

Składniki
700 mililitrów
1.5 litra
400 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
2 listków
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżeczki
12 sztuk
18 sztuk
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (5 minut) i obierz. Po ostudzeniu każde przekrój wzdłuż na pół. W garnku zagotuj wodę, wrzuć listki laurowe, ziele angielskie, obrane i pokrojone w większe kawałki marchewkę i pietruszkę, korzeń selera i por. Wędzony boczek pokrój na parę mniejszych kawałków i dodaj do gotujących się warzyw. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Na odrobinie oleju podsmaż drobniutko posiekaną cebulę, aż się lekko zrumieni. Zawartość garnka przecedź, pozostaw tylko wywar. Zagotuj go, wlej dobrze rozmieszany zakwas. Dodaj podsmażoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj często mieszając przez 10 minut. Kiełbaski przekrój wzdłuż na pół. Przysmaż je od przeciętej strony na oleju. Żurek podawaj z frankfurterkami, połówkami jajek. Wedle upodobań możesz dodaj grzanki z czerstwego chleba, smażone lub gotowane ziemniaki, drobno starty chrzan. www.mojegotowanie.pl
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej