Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi

Autor: Jola

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

700 mililitrów

1.5 litra

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

2 listków

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżeczki

12 sztuk

18 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (5 minut) i obierz. Po ostudzeniu każde przekrój wzdłuż na pół. W garnku zagotuj wodę, wrzuć listki laurowe, ziele angielskie, obrane i pokrojone w większe kawałki marchewkę i pietruszkę, korzeń selera i por. Wędzony boczek pokrój na parę mniejszych kawałków i dodaj do gotujących się warzyw. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Na odrobinie oleju podsmaż drobniutko posiekaną cebulę, aż się lekko zrumieni. Zawartość garnka przecedź, pozostaw tylko wywar. Zagotuj go, wlej dobrze rozmieszany zakwas. Dodaj podsmażoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj często mieszając przez 10 minut. Kiełbaski przekrój wzdłuż na pół. Przysmaż je od przeciętej strony na oleju. Żurek podawaj z frankfurterkami, połówkami jajek. Wedle upodobań możesz dodaj grzanki z czerstwego chleba, smażone lub gotowane ziemniaki, drobno starty chrzan. www.mojegotowanie.pl

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żurek biały
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej