Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi

Autor: Jola

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

700 mililitrów

1.5 litra

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

2 listków

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżeczki

12 sztuk

18 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (5 minut) i obierz. Po ostudzeniu każde przekrój wzdłuż na pół. W garnku zagotuj wodę, wrzuć listki laurowe, ziele angielskie, obrane i pokrojone w większe kawałki marchewkę i pietruszkę, korzeń selera i por. Wędzony boczek pokrój na parę mniejszych kawałków i dodaj do gotujących się warzyw. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Na odrobinie oleju podsmaż drobniutko posiekaną cebulę, aż się lekko zrumieni. Zawartość garnka przecedź, pozostaw tylko wywar. Zagotuj go, wlej dobrze rozmieszany zakwas. Dodaj podsmażoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj często mieszając przez 10 minut. Kiełbaski przekrój wzdłuż na pół. Przysmaż je od przeciętej strony na oleju. Żurek podawaj z frankfurterkami, połówkami jajek. Wedle upodobań możesz dodaj grzanki z czerstwego chleba, smażone lub gotowane ziemniaki, drobno starty chrzan. www.mojegotowanie.pl

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z frankfurterkami i jajkami przepiórczymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej