Klopsiki z kurczaka w sosie curry z mlekiem kokosowym
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
500 gramów
120 gramów
2 łyżeczki
2 łyżki
1 sztuka
500 mililitrów
2 łyżeczki
400 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W salaterce wymieszaj mięso mielone, płatki owsiane, tymianek, sól i pieprz. Z ciasta uformuj niewielkie kulki o średnicy ok. 3 cm.
Krok 2
Na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj posiekane szalotki i smaż je przez 5 minut na wolnym ogniu. Usmażoną cebulkę zdejmij z patelni i odstaw.
Krok 3
Na patelnię wlej drugą łyżkę oliwy, zwiększ ogień, dodaj klopsiki i smaż je przez 20-25 minut. Podczas smażenia obracaj je kopyścią, żeby równomiernie usmażyły się ze wszystkich stron.
Krok 4
Następnie dodaj do klopsów usmażoną szalotkę, podlej je bulionem i dodaj curry. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 10 minut.
Krok 5
Na koniec dodaj mleko kokosowe, gotuj przez 2 minuty i zdejmij patelnię z ognia. Jeżeli sos wydaje Ci się zbyt gęsty, przed podaniem wyjmij z niego klopsy i zblenduj go aż do uzyskania delikatniejszej tekstury.
Krok 6
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do klopsików w sosie curry najlepiej pasuje ryż albo pełnoziarnisty makaron.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej