Klopsiki z kurczaka w sosie curry z mlekiem kokosowym
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
500 gramów
120 gramów
2 łyżeczki
2 łyżki
1 sztuka
500 mililitrów
2 łyżeczki
400 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W salaterce wymieszaj mięso mielone, płatki owsiane, tymianek, sól i pieprz. Z ciasta uformuj niewielkie kulki o średnicy ok. 3 cm.
Krok 2
Na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj posiekane szalotki i smaż je przez 5 minut na wolnym ogniu. Usmażoną cebulkę zdejmij z patelni i odstaw.
Krok 3
Na patelnię wlej drugą łyżkę oliwy, zwiększ ogień, dodaj klopsiki i smaż je przez 20-25 minut. Podczas smażenia obracaj je kopyścią, żeby równomiernie usmażyły się ze wszystkich stron.
Krok 4
Następnie dodaj do klopsów usmażoną szalotkę, podlej je bulionem i dodaj curry. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 10 minut.
Krok 5
Na koniec dodaj mleko kokosowe, gotuj przez 2 minuty i zdejmij patelnię z ognia. Jeżeli sos wydaje Ci się zbyt gęsty, przed podaniem wyjmij z niego klopsy i zblenduj go aż do uzyskania delikatniejszej tekstury.
Krok 6
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do klopsików w sosie curry najlepiej pasuje ryż albo pełnoziarnisty makaron.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej