Pyszne ciasto ze śliwkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

301 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2.5 łyżeczki

1 szklanka

1.5 kilograma

1 opakowanie

1

2 szklanki

4 sztuki

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja utrzeć z cukrem, dodać szklankę mąki i wymieszać.

Krok 2

Roztopić Kasię i wrzącą wlać do ciasta.

Krok 3

Po wymieszaniu dodać druga szklankę mąki, proszek do pieczenia i arak.

Krok 4

Całość wymieszać dokładnie.

Krok 5

Śliwki przeciąć na połówki i wyjąc pestki.

Krok 6

Ciasto wlewamy do uprzednio nasmarowanej tortownicy i układamy owoce.

Krok 7

Pieczemy w piekarniku około 1 godziny.

Krok 8

Po wyjęciu ciasta polewamy gotowa polewą i posypujemy wiórkami.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyszne ciasto ze śliwkamiPyszne ciasto ze śliwkami

Pojawianie się sezonowych owoców jest świetną okazją do przygotowywania smacznych wypieków z nimi w roli głównej. Wypróbuj przepis na pyszne ciasto ze śliwkami, dzięki któremu upieczesz wyśmienity słodki poczęstunek. Na początek utrzyj jajka z cukrem na gładką masę. Do powstałej masy dodaj szklankę mąki przesianej przez sito i dokładnie ją wymieszaj. Przelej roztopioną kostkę do pieczenia, drugą część mąki, proszek do pieczenia i esencję arakową, która znakomicie podkreśli smak wydrylowanych i przeciętych na połówki śliwek. Masę przelej do tortownicy. Wcześniej nasmaruj ją tłuszczem, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierało do brzegów blachy. Powbijaj w nie owoce, po czym przełóż do dobrze nagrzanego piekarnika. Kiedy będzie upieczone, przestudź je i rozsmaruj na jego wierzchu polewę czekoladową. Możesz użyć gotowej lub przygotować ją samodzielnie: wystarczy, że tabliczkę czekolady wraz z niewielką ilością kostki do pieczenia rozpuścisz w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta posyp równomiernie wiórkami kokosowymi. Życzymy samych udanych wypieków.