Racuchy ze śliwkami - placki z cynamonem: przepis | Przepisy.pl pixel

Racuchy ze śliwkami

i cynamonem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

131

heart
1673 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1240 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2960 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 łyżki

250 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

150 mililitrów

0.5 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki podziel na cząstki, zasyp je cukrem oraz cynamonem i odstaw na 10 minut.

Racuchy ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy jajko z mlekiem.

Racuchy ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Dodaj do ciasta lekko odsączone śliwki i odstaw całość na kilka minut.

Racuchy ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej. Powinien być ciepły, ale nie gorący. Łyżką nakładaj ciasto ze śliwkami, tworząc okrągłe racuszki.

Racuchy ze śliwkami - Krok 4

Krok 5

Racuchy smaż po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.

Racuchy ze śliwkami - Krok 5

Krok 6

Odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Racuchy ze śliwkami - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Andy

    Andy , 06.10.2022

    Wychodzą doskonałe!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata  Chajzler

    Renata Chajzler , 01.09.2020

    Super idealne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  Strzechowska

    Grażyna Strzechowska , 23.09.2017

    niam niam niam.bez trudu efekt wspaniały.nie obtaczam w cynamonie.nie lubię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Jędrychowicz

    Dorota Jędrychowicz , 28.08.2016

    bardzo pyszne placuszki polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Zimna

    Alina Zimna , 17.03.2016

    Polecam naprawdę... racuszki są pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Racuchy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Racuchy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Racuchy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Racuchy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Racuchy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Racuchy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Racuchy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Racuchy ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Racuchy ze śliwkamiRacuchy ze śliwkami

Racuchom ze śliwkami, tak jak i innym tradycyjnym słodkościom kuchni polskiej, trudno będzie się oprzeć! Tym razem na stole zagoszczą racuchy bez drożdży. Przeniosą nas one do czasów dzieciństwa, gdzie często serwowały je nasze babcie. Zobacz, jak zrobić racuchy ze śliwkami, które posmakują każdemu. Udaj się z nami w tę słodką, pachnącą podróż!

Dla kogo?

Dla wszystkich łasuchów, ceniących sobie tradycyjne przepisy. Ta wersja na pewno przypadnie Wam do gustu! 

Na jaką okazję?

Przepis na racuchy bez drożdży to idealny pomysł na słodki podwieczorek. Pokochają go dorośli i dzieci!

Czy wiesz, że?

Racuchy to w wielu domach jedna z potraw wigilijnych. Są wtedy przygotowywane na bazie oleju, bez nadzienia, jajek i mleka.

Dla urozmaicenia

Jeśli zamiast racuchów bez drożdży chcesz usmażyć racuchy drożdżowe, zamień proszek do pieczenia na 15 g drożdży i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Będzie pysznie!