Rogaliki drożdżowe z powidłami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

25 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 kilogram

2 sztuki

3 łyżki

100 gramów

16 łyżek

1 szczypta

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże kruszymy i rozrabiamy w ciepłym (ale nie gorącym) mleku.

Krok 2

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko z drożdżami, cukier, sól, jaja oraz posiekaną na mniejsze kawałki miękką Kasię.

Krok 3

Wyrabiamy gładką kulę ciasta, którą następnie dzielimy na 4 mniejsze kule.

Krok 4

Wszystkie kule wrzucamy do lodowatej wody i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię.

Krok 5

Najlepiej jest to zrobić w głębokiej misce lub wiaderku.

Krok 6

Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię, każdą z kul osuszamy ręcznikiem papierowym.

Krok 7

Następnie poszczególne kule zagniatamy ponownie na stolnicy podsypanej mąką i wałkujemy na placki o grubości około 3-5 mm. Wycinamy trójkaty, nakładamy powidła i formujemy rogaliki. Rogaliki smarujemy na wierzchu rozmąconym jajkiem. Pieczmy w 180 stomniach na nasmarowanej blaszce 10-15 minut na złoty kolor.

Krok 8

Po przestudzeniu lukrujemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki drożdżowe z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki drożdżowe z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki drożdżowe z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki drożdżowe z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki drożdżowe z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki drożdżowe z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki drożdżowe z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej