Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

10 dekagramów

1 opakowanie

4 sztuki

0.5 szklanki

5 łyżek

5 łyżek

1 łyżeczka

1 puszka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki.

Krok 2

Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże, pozostałe składniki i krótko wyrobić (ciasto ma być gęste i odchodzić od ręki).

Krok 3

Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

Krok 4

Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować.

Krok 5

Wykrawać trójkąty, smarować rozbełtanym jajkiem i nałożyć nadzienie, zawinąć.

Krok 6

Rogaliki układać na blasze do pieczenia i również posmarować jajkiem.

Krok 7

Piec w temp. 150-160 st. C przez 20-30 min.

Krok 8

Ja najczęściej robię z marmoladą różaną lub z masą makową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej