Rogaliki miniaturki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

42

245 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

410 osób wydrukowało

Pobierz pdf

953 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników zagnieć ciasto.

Krok 2

Uformuj je w kulę, zawiń w folię i włóż na parę godzin do lodówki.

Krok 3

Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i kieliszkiem do koniaku wykrawaj kółka.

Krok 4

Na środek kółka kładź odrobinę konfitur, złóż na pół, zlep brzegi, formując maleńki półksiężyc.

Krok 5

Piecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut.

Krok 6

Po upieczeniu i ostygnięciu posyp przez sitko cukrem pudrem.

1

Opinie o przepisie

  • Kazimiera  Bursztyńska

    Kazimiera Bursztyńska

    Proste i pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogaliki miniaturkiRogaliki miniaturki

Rogaliki miniaturki to pyszna przekąska, dobra zarówno na przyjęcie, piknik, jak i do pracy. Delikatne, chrupiące, z nadzieniem ze słodkiej konfitury zasmakują wszystkim, którzy lubią drobne, kruche ciasteczka. Z kostki do pieczenia, mąki, serka homogenizowanego, cukru waniliowego oraz cukru pudru wyrób gładkie ciasto i zawinięte w folię odłóż na jakiś czas do lodówki. Rozwałkuj je później i wycinaj z niego za pomocą szklanki lub dużego kieliszka niewielkie koła. Na każde z nich nałóż konfiturę. Smaczna będzie zwłaszcza ta przygotowana z truskawek lub śliwek. Potem zawijaj ciasto w drobne rogaliki, pamiętając o tym, by dobrze skleić ich brzegi. Upieczone ciasteczka posyp cukrem pudrem. Pasować będzie też lukier, który dodatkowo ozdobić można posiekanymi orzechami włoskimi, pistacjami lub makiem. Tak przygotowane rogaliki miniaturki będą też wyśmienicie smakować z innym nadzieniem. Sprawdzi się na przykład ser biały z bakaliami lub gotowy krem czekoladowy. Zobacz, jak przygotować te niewielkie, ale pyszne ciasteczka. Tutaj znajdziesz przepis.