Rogaliki waniliowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

96

757 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2463 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

120 gramów

320 gramów

110 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmiksuj Kasię z cukrem.

Rogaliki waniliowe - Krok 1

Krok 2

Dodaj migdały oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.

Rogaliki waniliowe - Krok 2

Krok 3

Wyrób ciasto.

Rogaliki waniliowe - Krok 3

Krok 4

Zawiń ciasto w folię aluminiową i włóż do lodówki na ok. 30 min.

Rogaliki waniliowe - Krok 4

Krok 5

Uformuj ciastka w kształcie rogalików – utwórz dłońmi wałeczki i zagnij końcówki do środka. Piecz w temperaturze 170°C przez ok. 15 minut.

Rogaliki waniliowe - Krok 5
15

Opinie o przepisie

  • Magda St

    Magda St , 27.04.2020

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Krupka

    Małgorzata Krupka , 30.10.2017

    Upiekłam rogaliki ale cisto nie chciało się zlepiać tzn.nie mogłam zrobić wałka,kruszyło się może jajko jest potrzebne? Smaczne wyszły ale musiałam zrobić grubsze.Pozdrawiam Małgorzata

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi , 27.04.2017

    Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Bryla

    Monika Bryla , 23.12.2016

    Bardzo smaczne i proste w wykonaniu. Świetny przepis dla dziecięcych kucharzy. Brawo!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Celebi

    Karol Celebi , 26.04.2016

    bardzo dobre rogale

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Celebi

    Karol Celebi , 26.04.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • olek zyc

    olek zyc , 29.02.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • olek zyc

    olek zyc , 29.02.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • olek zyc

    olek zyc , 29.02.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • olek zyc

    olek zyc , 29.02.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • olek zyc

    olek zyc , 29.02.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Szymańska

    Jagoda Szymańska , 18.12.2015

    Sa wspaniale

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Szymańska

    Jagoda Szymańska , 18.12.2015

    Sa wspaniale

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bozena bourass

    bozena bourass , 01.12.2015

    na prawde pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Uścimiak

    Jadwiga Uścimiak , 01.12.2015

    Super jadłam :) polecam niebo w gębie !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki waniliowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kruche rożki z marmoladą
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogaliki wanilioweRogaliki waniliowe

Jeżeli szukasz przepisu na delikatne kruche ciasteczka, przygotuj rogaliki waniliowe. Dodatkiem do podstawowych składników ciasta, takich jak kostka do pieczenia, mąka i cukier, są zmielone migdały, które dodadzą ciasteczkom głębokiego smaku. Możesz także dołączyć trochę orzechów lub migdałów w większych kawałkach, by ciastka zyskały element chrupkości. Zacznij od ucierania kostki do pieczenia z cukrem do momentu, aż utworzą gładką masę. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz migdały, po czym całość wyrób. Kiedy ciasto będzie już stanowiło zwartą całość, odłóż je do lodówki na około pół godziny, by stało się bardziej elastyczne i łatwiejsze w formowaniu. Dodatkowo, rogaliki już po upieczeniu będą bardziej kruche. Z gotowej masy formuj rogaliki, po czym układaj je na blaszce tak, aby nie stykały się ze sobą i nie straciły kształtu podczas pieczenia. Po przestudzeniu oprósz je obficie cukrem pudrem lub udekoruj białym lukrem. Udowadniamy, że pieczenie może być proste i przyjemne – przekonaj się!