Rogaliki waniliowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

96

650 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2463 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

320 gramów

110 gramów

0 gramów

1 łyżeczka

120 gramów

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmiksuj Kasię z cukrem.

Rogaliki waniliowe - Krok 1

Krok 2

Dodaj migdały oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.

Rogaliki waniliowe - Krok 2

Krok 3

Wyrób ciasto.

Rogaliki waniliowe - Krok 3

Krok 4

Zawiń ciasto w folię aluminiową i włóż do lodówki na ok. 30 min.

Rogaliki waniliowe - Krok 4

Krok 5

Uformuj ciastka w kształcie rogalików – utwórz dłońmi wałeczki i zagnij końcówki do środka. Piecz w temperaturze 170°C przez ok. 15 minut.

Rogaliki waniliowe - Krok 5
14

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Krupka

    Małgorzata Krupka

    Upiekłam rogaliki ale cisto nie chciało się zlepiać tzn.nie mogłam zrobić wałka,kruszyło się może jajko jest potrzebne? Smaczne wyszły ale musiałam zrobić grubsze.Pozdrawiam Małgorzata

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi

    Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Bryla

    Monika Bryla

    Bardzo smaczne i proste w wykonaniu. Świetny przepis dla dziecięcych kucharzy. Brawo!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Celebi

    Karol Celebi

    bardzo dobre rogale

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Celebi

    Karol Celebi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • olek zyc

    olek zyc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • olek zyc

    olek zyc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • olek zyc

    olek zyc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • olek zyc

    olek zyc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • olek zyc

    olek zyc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Szymańska

    Jagoda Szymańska

    Sa wspaniale

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Szymańska

    Jagoda Szymańska

    Sa wspaniale

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bozena bourass

    bozena bourass

    na prawde pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Uścimiak

    Jadwiga Uścimiak

    Super jadłam :) polecam niebo w gębie !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogaliki wanilioweRogaliki waniliowe

Jeżeli szukasz przepisu na delikatne kruche ciasteczka, przygotuj rogaliki waniliowe. Dodatkiem do podstawowych składników ciasta, takich jak kostka do pieczenia, mąka i cukier, są zmielone migdały, które dodadzą ciasteczkom głębokiego smaku. Możesz także dołączyć trochę orzechów lub migdałów w większych kawałkach, by ciastka zyskały element chrupkości. Zacznij od ucierania kostki do pieczenia z cukrem do momentu, aż utworzą gładką masę. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz migdały, po czym całość wyrób. Kiedy ciasto będzie już stanowiło zwartą całość, odłóż je do lodówki na około pół godziny, by stało się bardziej elastyczne i łatwiejsze w formowaniu. Dodatkowo, rogaliki już po upieczeniu będą bardziej kruche. Z gotowej masy formuj rogaliki, po czym układaj je na blaszce tak, aby nie stykały się ze sobą i nie straciły kształtu podczas pieczenia. Po przestudzeniu oprósz je obficie cukrem pudrem lub udekoruj białym lukrem. Udowadniamy, że pieczenie może być proste i przyjemne – przekonaj się!