Rogaliki waniliowe

- Krok 1Zmiksuj Kasię z cukrem.
- Krok 2Dodaj migdały oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Krok 3Wyrób ciasto.
- Krok 4Zawiń ciasto w folię aluminiową i włóż do lodówki na ok. 30 min.
- Krok 5Uformuj ciastka w kształcie rogalików – utwórz dłońmi wałeczki i zagnij końcówki do środka. Piecz w temperaturze 170°C przez ok. 15 minut.

Jeżeli szukasz przepisu na delikatne kruche ciasteczka, przygotuj rogaliki waniliowe. Dodatkiem do podstawowych składników ciasta, takich jak kostka do pieczenia, mąka i cukier, są zmielone migdały, które dodadzą ciasteczkom głębokiego smaku. Możesz także dołączyć trochę orzechów lub migdałów w większych kawałkach, by ciastka zyskały element chrupkości. Zacznij od ucierania kostki do pieczenia z cukrem do momentu, aż utworzą gładką masę. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz migdały, po czym całość wyrób. Kiedy ciasto będzie już stanowiło zwartą całość, odłóż je do lodówki na około pół godziny, by stało się bardziej elastyczne i łatwiejsze w formowaniu. Dodatkowo, rogaliki już po upieczeniu będą bardziej kruche. Z gotowej masy formuj rogaliki, po czym układaj je na blaszce tak, aby nie stykały się ze sobą i nie straciły kształtu podczas pieczenia. Po przestudzeniu oprósz je obficie cukrem pudrem lub udekoruj białym lukrem. Udowadniamy, że pieczenie może być proste i przyjemne – przekonaj się!