Rogaliki z konfiturą z dyni makaronowej

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

92

357 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
150 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

702 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2727 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 gramów

150 gramów

0.5 szklanki

2 sztuki

20 gramów

1 szczypta

konfitura:

1.2 kilograma

1 szczypta

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i mąki, i tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Rogaliki z konfiturą z dyni makaronowej - Krok 1

Krok 2

Do miski włóż: pozostałą mąkę, cukier, sól, miękką Kasię i jajka. Dodaj rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na dwie godziny do lodówki, by podrosło.

Rogaliki z konfiturą z dyni makaronowej - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię przekrój wzdłuż na dwie połówki i usuń łyżką pestki. Przykryj folią aluminiową i wstaw do pieca na ok. 60 minut. Wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Przy pomocy widelca wyjmij cały miąższ.

Rogaliki z konfiturą z dyni makaronowej - Krok 3

Krok 4

Zważ miąższ i odmierz tyle cukru ile waży. Włóż dynię do rondla, dodaj cukier, sok i skórkę z cytryny. Smaż około 40 minut na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Dopraw do smaku cynamonem i kwaskiem cytrynowym.

Rogaliki z konfiturą z dyni makaronowej - Krok 4

Krok 5

Ciasto wyjmij z lodówki, jeszcze raz zagnieć i podziel na 4 części. Każdą część rozwałkuj na okrągły placek i potnij na 8 trójkątów.

Rogaliki z konfiturą z dyni makaronowej - Krok 5

Krok 6

Na każdym trójkącie połóż łyżkę wystudzonej masy dyniowej. Zwiń, zaczynając od szerszej strony tak, aby powstał rogalik.

Rogaliki z konfiturą z dyni makaronowej - Krok 6

Krok 7

Rogaliki ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 20 - 30 minut w 170 st .C.

Rogaliki z konfiturą z dyni makaronowej - Krok 7
6

Opinie o przepisie

  • Urszula Błotna

    Urszula Błotna, 24.05.2017

    opinia i przepis działają zachęcająco napewno będę piekła w sobotę,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska, 24.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława-Stenia Matysek

    Stanisława-Stenia Matysek, 23.11.2016

    Czekam na ten wypiek mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krysia Jaworowska

    Krysia Jaworowska, 16.11.2016

    Dziekuje!!! Lubie, ale niemoge....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Chodakowska

    Justyna Chodakowska, 10.10.2016

    Nawet dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Kubiak

    Alicja Kubiak, 09.10.2016

    ...i pierwszy krok ku cukrzycy :D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki z konfiturą z dyni makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki z konfiturą z dyni makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki z konfiturą z dyni makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki z konfiturą z dyni makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki z konfiturą z dyni makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki z konfiturą z dyni makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki z konfiturą z dyni makaronowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogaliki z konfiturą z dyni makaronowejRogaliki z konfiturą z dyni makaronowej

Szukasz inspiracji na smaczne jesienne wypieki, które doskonale sprawdzą się zarówno jako poobiedni deser, jak i drugie śniadanie w pracy? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pachnące rogaliki z konfiturą z dyni makaronowej. Delikatny smak tej odmiany dyni doskonale pasuje do kwasku cytrynowego oraz cynamonu. Do konfitury możesz dodać też wanilię, przez co rogaliki uzyskają jeszcze intensywniejszy aromat. Deser nie tylko świetnie smakuje, ale też bardzo apetycznie wygląda, szczególnie kiedy oprószysz go obficie cukrem pudrem (możesz opcjonalnie wymieszać go z cynamonem). Talerz z rogalikami warto udekorować listkami mięty i ulubionymi owocami – sprawdzą się szczególnie maliny i czerwona porzeczka. Rogaliki z konfiturą doskonale nadają się jako słodka przekąska, którą można zabrać ze sobą niemal wszędzie – nie tylko do pracy, ale też np. na wycieczkę. Przyrządź je krok po kroku według podanego przepisu i koniecznie podziel się z nami swoją opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego.