
Składniki
1 szklanka
1 szklanka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ubić białka z jajek z cukrem, dodać 4 żółtka i mąkę. Na suchą blachę wyłożoną cieńkim papierem, wylać połowę ciasta, upiec w optymalnej temperaturze piekarnika 180 stopni Celsjusza (wszystko jest gotowe, gdy odchodzi od papieru). Ciasto wyłożyć na ścierkę, po chwili zwinąć w rulon do ostygnięcia. Z drugą częścią ciasta zrobić to samo. Następnie ugotować 2 galaretki, a następnie je przestudzić. Ostatnia czynność polega na odwinęciu ostudzonych biszkoptów. Na koniec ciasto wyłożyć galaretką i zwinąć ponownie. Galaretka musi być lekko tężejąca, a smak uzależniony od naszego indywidualnego gustu np. truskawkowa, brzoskwiniowa lub wiśniowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej